Monday, April 20, 2009

Rettenetes küldetés

Ésa 6:9-13 És monda: Menj, és mondd ezt e népnek: Hallván halljatok és ne értsetek, s látván lássatok és ne ismerjetek; Kövérítsd meg e nép szívét, és füleit dugd be, és szemeit kend be: ne lásson szemeivel, ne halljon füleivel, ne értsen szívével, hogy meg ne térjen, és meg ne gyógyuljon. És én mondék: Meddig [lészen ez] Uram?! És monda: Míg a városok pusztán állanak lakos nélkül, és a házak emberek nélkül, s a föld is puszta lészen; És az Úr az embert messze elveti, s nagy pusztaság lészen a földön; És ha megmarad még rajta egy tizedrész, ismétlen elpusztul ez is; [de] mint a terpentinfának és cserfának törzsük marad kivágatás után: az õ törzsük szent mag lészen!

Márk 4:11-12 Õ pedig monda nékik: Néktek adatott, hogy az Isten országának titkát tudjátok, ama kívül levõknek pedig példázatokban adatnak mindenek, Hogy nézvén nézzenek és ne lássanak; és hallván halljanak és ne értsenek, hogy soha meg ne térjenek és bûneik meg ne bocsáttassanak.

Amikor Isten kiküld valakit azt várjuk hogy valami nagyszerű, valami jó fog történni. A szív megtörése, megújulása, érzékennyé válása, az üzenet meghallása, megértése, a szemek megvilágosodása, új igazságokra való rádöbbenés, őszinte látás, amikor az ember megáll az Ige tükre előtt és felismeri a bűneit, és megvallja és elhagyja őket. Hallani az üzenetet, látni az igazságot, érteni a szívben azt amit Isten mond, őszinte, igazi megtérés és erre válaszként Isten gyógyítása ... Ésaiás küldetése ennek pontosan az ellenkezője. Kövérítsd meg szívüket, hogy ne legyen érzékeny, szemeikkel ne lássanak, füleikkel ne halljanak, hogy meg ne térjenek és meg ne gyógyítsam őket ... Ésaiás felkiált: meddig lesz ez Uram ? Nem lehet elképzelni hogy a szerető, könyörületes Isten ezt véglegesen gondolja. És tényleg, Ésaiásból megértjük azt hogy annak ellenére hogy ez nagyon fáj az Úrnak, ezt kell tegye azért mert annyi hamis megtérés volt már, annyi huzavona az igazság körül ... Isten és népe kapcsolata annyira egy fonák, képmutató kapcsolattá vált, hogy szükséges az egésznek a lerombolása és újraépítése, tiszta alapokon. A törzsből, a tiszta magból való újraépítés. Szent, valódi, igazán Isteni alapokon nyugvó kapcsolat. Ha a rombolás szükséges hozzá, Isten nem vonakodik tőle.

Az Úr Jézus is így jön: mint aki nem a farizeusok hamis vallásosságát reformálja, hanem mint aki azt teljesen lerombolja és új alapokra épít, az igazi alapokra, a gyökérre, a szent magra. Új tömlőkbe tölti az új bort.

No comments: