Wednesday, April 15, 2009

bűnt és ünneplést el nem szenvedhetek

Ésa 1:12-17 Ha eljöttök, hogy színem előtt megjelenjetek, ki kivánja azt tőletek, hogy pitvarimat tapossátok? Ne hozzatok többé hazug ételáldozatot, a jó illattétel útálat előttem; újhold, szombat s ünnepre-felhívás: bűnt és ünneplést el nem szenvedhetek. Újholdaitokat és ünnepeiteket gyűlöli lelkem; terhemre vannak, elfáradtam viselni. És ha kiterjesztitek kezeiteket, elrejtem szemeimet előletek; sőt ha megsokasítjátok is az imádságot, én meg nem hallgatom: vérrel rakvák kezeitek. Mosódjatok, tisztuljatok meg, távoztassátok el szemeim elől cselekedeteitek gonoszságát, szünjetek meg gonoszt cselekedni; Tanuljatok jót tenni; törekedjetek igazságra, vezessétek jóra az erőszakoskodót, pártoljátok az árvák és özvegyek ügyét.

Kevés dolgot utál Isten jobban mint a vallásos “megtérést”. Amikor nincs igazi változás a szívben, mélyen, amikor nem változik meg lényegileg az ember, hanem csak valamilyen vallásos formát ölt magára: elmegy a gyülekezetbe, jelen van minden alkalmon (ki kívánja hogy pitvaraimat tapossátok, mondja az Úr ?) amikor valamit tesz is a közösségért (étel-áldozat) amikor jelenlétével talán megszépíti, megjobbítja az összejövetelt (illattételed utálat előttem), a különleges ünnepek, akár a mostani húsvét ünnepének a megünneplése, az hogy elmentünk valahová ... (gyűlöli a lelkem ! mondja az Úr) és hiába is imádkozol (nem hallgatom meg, mondja Isten), hogyha a bűn ott van és uralkodik az életedben, hogyha szíved nem változott meg, hogyha számodra nem valóságos a megújulás, nem igazi, nem mélyreható, nem újított meg téged teljesen Isten. Egy fél-szívű ember félig odaadva az Úrnak, kétfelé sántikálva, megtűrve a bűnt az életében, ugyanakkor felöltve a vallásos, igaznak látszó álcát ... de Istent nem lehet becsapni. Ha mindenkit sikerül is becsapjál, az Urat nem lehet. És nem fogsz továbbjutni a második vagy harmadik lépeshez amíg az elsőt meg nem teszed: mosódjatok, tisztuljatok meg. Tanuljatok jót tenni. Hogyan lehetséges ez ? Hiszen minden emberi próbálkozásunk utálat előtte, ahogy láttuk.

Ésa 1:18 No jertek, törvénykezzünk, azt mondja az Úr! ha bűneitek skárlátpirosak, hófehérek lesznek, és ha vérszínűek, mint a karmazsin, olyanok lesznek, mint a gyapjú.

Gyere és törvénykezz Istennel. Ítéltesd meg magad vele, állj elé az ítéletbe. Ijesztő és félelmetes dolog ez mert meglátod hogy bűneid skarlátpirosak, vérszínűek, hogy igazán távol vagy az Úrtól, hogy semmi jó nincs benned, hogy elveszett vagy teljesen. Magam elé tartva a tükröt ezt látom én is magamban, milyen vagyok Istennel szemben milyen vagyok az emberekkel szemben. Mi van a szívemben. De csak így lehet, őszintén, nem tartva vissza semmit, megismerve azt akik vagyunk, amilyen elveszettek vagyunk, csak így lehet az hogy hófehérré tegyen Isten, olyanná, mint a gyapjú.

1 comment:

Unknown said...

koszi h ezt leirtad, nagyon jol jon!GBY