Friday, April 17, 2009

Elrejtett szépség



Ésaiás 3:17-25 És szól az Úr: Mivel Sion leányai felfuvalkodtak, és felemelt nyakkal járnak, szemeikkel pillognak, és aprókat lépve járnak, és lábokkal nagy zengést bongást szereznek: Megkopaszítja az Úr Sion leányainak fejtetõjét, és az õ szemérmöket megmezteleníti. Ama napon eltávolítja az Úr az õ lábaik zengõ ékességét, a napocskákat és holdacskákat, A fülönfüggõket, a karpereczeket és a fátyolokat, A pártákat, a láblánczokat, az öveket, a jóillattartókat és az ereklyéket, A gyûrûket és az orrpereczeket, Az ünneplõ ruhákat, a palástokat, a nagy kendõket és az erszényeket, A tükröket, a gyolcsingeket, a fõkötõket és a keczeléket: És lesz a balzsamillat helyén büdösség, az öv helyén kötél, és a felfodrozott haj helyén kopaszság, a szép köpenynek helyén zsákruha, és a szépség helyén homlokra sütött bélyeg.

Mennyi szépség, kis, fonom részlet leírása van meg ebben a részben. Talán az Énekek Éneke kivételével ez a rész írja le a legjobban a női szépítkezés és ékszerek részleteit legjobban a Bibliában. Azt jelenti ez hogy Isten nem kedveli a szépet, nem kedveli azt ami gyönyörű ? Nem. Elég a mi Urunk egyetlen mondatára gondolni, amikor a mező liliomairól beszélt:

Máté 6:28-30 Az öltözet felől is mit aggodalmaskodtok? Vegyétek eszetekbe a mező liliomait, mi módon növekednek: nem munkálkodnak és nem fonnak; De mondom néktek, hogy Salamon minden dicsőségében sem öltözködött úgy, mint ezek közül egy. Ha pedig a mezőnek füvét, a mely ma van, és holnap kemenczébe vettetik, így ruházza az Isten; nem sokkal inkább-é titeket, ti kicsinyhitűek?

Isten aki annyi gondot, finom részletet, munkát tett abba hogy gyönyörűvé tegye a liliomokat (és valóban ilyen Istenünk van, aki egy naplementébe annyi szépet tud helyezni, pedig csak egy pár percig tart az egész), ez az Isten hogyan ne lenne képes minket ruházni, széppé tenni, kihozni belőlünk a szépet ? A probléma a hittel van, ismét, nem hinni azt hogy Isten megteszi ezt, hanem kivenni a kezéből magunkat ...

Mivel Sion leányai felfuvalkodtak ... nem a szépséggel van a baj, sőt, az Úr aki szereti a szép részleteket biztosan értékeli az Ő szerelmeseiben is a szépet (Zsolt 45:12 Szépségedet a király kivánja; hiszen urad ő, hódolj hát néki!) hanem a hozzáállással van a baj ... felfuvalkodtak. Többre tartják magukat, kikövetelik a hódolatot (felemelt nyak, szemek pillogása stb), a szépség nem egy elrejtett, felfedezni való ismeretlen kincs többé (amilyen az igazi szépség), hanem egy meghirdetett, értéket kikövetelő eszköze az önimádatnak. Mennyire más egy olyan lány aki nem tartja nagyon sokra magát és szerényebb viszont nagyon szép, és szinte ‘fel kell ezt fedezni’, annál, aki lehet felülmúlja őt külső szépségben, de kihasználja ezt maximálisan mások hódolatának megszerzésére.

A szépség és az erő elhordozásához is tartás kell. Ugyanúgy ahogy egy erős, határozott, cselekedni képes férfi akkor igazán erős amikor uralkodni tud magán, vissza tudja fogni az erejét, képes türelmes és szelíd lenni, egy nagyon szép, vonzó nő is akkor igazán szép amikor vissza tudja fogni magát, mértékletes az ékesítésben és a szépség megmutatásában. Visszafogott erő és elrejtett szépség.

No comments: