Friday, November 28, 2008

Sotetedes vagy vilagosodas

Ef 4:17 Ezt mondom annakokáért és bizonyságot teszek az Úrban, hogy ti többé ne járjatok úgy, mint egyéb pogányok is járnak az õ elméjöknek hiábavalóságában, 18 Kik értelmökben meghomályosodtak, elidegenültek az isteni élettõl a tudatlanság miatt, mely az õ szívök keménysége miatt van bennök;19 Kik erkölcsi érzés nélkül, önmagukat a bujálkodásra adták, minden tisztátalanságnak nagy nyereséggel való cselekedésére.

Az o elmejuk hiabavalosaga a kezdet. Isten nelkuli gondolatok, elet, eletfilozofia, ez egy hiabavalo dolog, ebbol ered a jaras is az ahogy elnek, eletvitel, magaviselet, hozzaallas, cselekedetek. Ertelmukben meghomalyosodtak - valamikor volt ertelmuk Isten felol, most neztem meg egy erdekes eloadast,a kisgyermek szuleteskor mar elore tervezett hozzaallassal szuletik, van benne egy beepitett moralitas, nem feher lap: a fajdalomtol/bantastol valo menekules, a gyengek segtese, a igazsagossag/fair hozzaallas, az autoritas szerepe, a csapathoz valo kotodes es a tisztasagra vagyas ezek benne vannak minden emberben (az eloado szerint) mint a moralitas alapjai. Szerintem valami biztos van minden emberben ami az Isten kepusege szuletestol de ezt a bun megrontja ahogy ez az Ige is leirja: ertelmuk meghomalyosodik, a tudatlansag (Isten nem ismerese) miatt elidegenednek az Isteni elettol, megkemenyedik az o szivuk. Elvesztik az erkolcsi erzest, minden teruleten, szexualis tisztasagban is (talan ez mindig egy jo merce az ember allapotara noha nem az egyeduli es az abszolut es a legfontosabb meroeszkoz de egy fontos terulet ami jelzeskent szolgalhat): bujalkodas ... elveszteni a szemermesseget a tartozkodast a tisztasagra valo vagyat ... a masik merce a nagy nyereseg - a penz az ertek mindenek felett ... ezert minden masrol lemondok, minden masban kompromisszumot kotok.

Olyan ez egy kicsit mint amikor az ember megszokja a csipos eteleket, az alkoholt vagy a cigarettat. Az elejen erzi hogy nem jo, a szervezet tiltakozik ellene, de idovel megszokja, hozzaszokik, elveszti az ellenallasat, sot ra is lehet szokni annyira hogy mar vagyik az ember ra ...

Itt 2 kulonbozo dologrol van szo azonban egyreszt arrol beszelek hogy a bun hogyan rombolja a nem hivo embert szuletestol fogva - aki sosem ismerte Krisztust - de meg fontosabb az hogy a hivo ember alljon meg a szabadsagban ! Mert a hivo ember is eleshetik, elvesztheti azt amit megtanult Krisztustol amit Krisztus kimunkalt benne. Ti ne jarjatok ugy ! azt mondja az apostol. Voltak tehat akik igy jartak akiket erre figyelmeztetni kellett. Egy jo tanito video (ismet Casting Crowns) es a hozza tartozo enek is ami arrol szol hogyan esnek el az emberek, hogyan mennek lassan tonkre, szamomra hasznos volt:

Slow Fade teaching video
Casting Crowns: Slow Fade

20 Ti pedig nem így tanultátok a Krisztust; 21 Ha ugyan Õt megértettétek és Õ benne megtaníttattatok, úgy a mint az igazság a Jézusban: 22 Hogy levetkezzétek ama régi élet szerint való ó embert, mely meg van romolva a csalárdság kívánságai miatt;23 Megújuljatok pedig a ti elméteknek lelke szerint,24 És felöltözzétek amaz új embert, mely Isten szerint teremtetett igazságban és valóságos szentségben.

A hivo ember utjat azonban egeszen maskepp tervezte Isten ! Levetkezi a regi embert, elhagyja az oembert, elhagyja a csalardsag kivansagait, es megujul ! Az elmenek megujulasa az amit Isten akar latni az emberben, az uj ember feloltozese.

Bir 5:31 ... a kik téged szeretnek, [tündököljenek] mint a kelõ nap az õ erejében! ...

No comments: