Wednesday, November 19, 2008

NAGYBETUKKEL

Galata 6:11 Látjátok, mekkora betûkkel írok néktek a saját kezemmel!

Valoszinu hogy Palnak igen gyenge latasa volt, meg a Damaskusi elmeny utan kovetkezett ez be talan, vagy kesobb, de mas reszekbol is kitunik, azert a leveleinek nagy reszet nem irta hanem diktalta valakinek (egyes levelek vegen az udvozlesekbol ez kitunik). De itt valami fontosra akarja felhivni a figyelmet ! El tudjuk kepzelni ahogy az apostol kiveszi a tollat az eddig jegyzetelo testver kezebol es kozel kozel hajol a papirhoz es sajat nagy akombakom betuivel ir ? Ennyire fontos volt a mondanivaloja !!! Mit ir itt le az apostol ?

12 A kik testre szépek szeretnének lenni, azok kényszerítenek titeket a körülmetélkedésre; csak azért, hogy a Krisztus keresztjéért ne üldöztessenek. 13 Mert magok a körülmetélkedettek sem tartják meg a törvényt; hanem azért akarják, hogy ti körülmetélkedjetek, hogy a ti testetekkel dicsekedjenek. 14 Nékem pedig ne legyen másban dicsekedésem, hanem a mi Urunk Jézus Krisztus keresztjében, a ki által nékem megfeszíttetett a világ, és én is a világnak. 15 Mert Krisztus Jézusban sem a körülmetélkedés, sem a körülmetéletlenség nem használ semmit, hanem az új teremtés. 16 És a kik e szabály szerint élnek, békesség és irgalmasság azokon, és az Istennek Izráelén.

Ez a fontos ! Nem a torveny megtartasa nem a torveny szabalyai hanem amit az Ur Jezus elvegzett a kereszten ertunk. Az a fontos. Ebben az egyeduli dologban lehet dicsekedesunk, nem a magunk cselekedeteivel hanem azzal amit O tett ertunk. Ez az egyeduli ut az "uj teremtesre" arra hogy ujat kezdjen Isten az emberben, ez az a "szabaly" ami szerint minden igazi hivo keresztyen jar. Ez az Isten nepe, a Krisztusban megvaltottak, az Isten Izraele.

17 Ennekutána senki nékem bántásomra ne legyen; mert én az Úr Jézusnak bélyegeit hordozom az én testemben.

Nem stigmata jelekrol van itt szo, hanem arrol hogy Pal szavai, tettei, elete alapjan Krisztus igaz apostola. A belyegek lehetnek mult veresek nyomai, hajotores, megkovezes, amit Krisztusert es az evangeliumert vallat, vagy lehet rovidlatosaga is ... de itt csak azt akarja igazolni hogy o a Krisztuse, es amit mondd az igaz.

18 A mi Urunk Jézus Krisztusnak kegyelme legyen a ti lelketekkel atyámfiai! Ámen.

A kegyelem legyen veled ... a Star Warsban mindig azt mondtak az ero legyen veled ... de amit Pal mond mindig az ez: a kegyelem legyen veled. Legyen nekunk is annyira szilard alapunk a valosagos kegyelem hogy en szegyelljuk ezt kimondani, ahogy a jedi lovagok se szegyelltek sose kimondani az erot amiben hittek.

A kegyelem veletek, kedves blog olvasok, a kegyelem veletek :))

No comments: