Thursday, November 13, 2008

A törvény által meghaltam a törvénynek

Galata 2:11 Mikor pedig Péter Antiókhiába jött, szemtõl szembe ellene állottam, mivel panasz volt rá.12 Mert mielõtt némelyek oda jöttek Jakabtól, a pogányokkal együtt evett; mikor pedig oda jöttek, félrevonult és elkülönítette magát, félvén a körülmetélkedésbõl valóktól.13 És vele képmutatóskodtak a többi zsidók is, úgy hogy Barnabás szintén elcsábíttatott az õ tettetésök által. 14 De mikor láttam, hogy nem egyenesen járnak az evangyéliom igazságához képest, mondék Péternek mindnyájok elõtt: Ha te zsidó létedre pogány módra élsz és nem zsidó módra, miként kényszeríted a pogányokat, hogy zsidó módra éljenek?15 Mi, természet szerint zsidók és nem pogányok közül való bûnösök, 16 Tudván azt, hogy az ember nem igazul meg a törvény cselekedeteibõl, hanem a Jézus Krisztusban való hit által, mi is Krisztus Jézusban hittünk, hogy megigazuljunk a Krisztusban való hitbõl és nem a törvény cselekedeteibõl; Mivel a törvény cselekedeteibõl nem igazul meg egy test sem.

Megvan a csabitasa a torvenynek a torveny altal valo igazsagnak: betartod ezt vagy azt, ilyen vagy olyan eteleket eszel, ilyen vagy olyan emberekkel vagy kozossegben, eloirasokat tartasz be, nehezze teszed a magad szamara az utat hogy "kierdemelhesd" azt hogy te egy "jo ember vagy" egy "igaz uton jaro ember" vagy egy "igazabb ember masoknal" vagy ... ez a torveny utja, legyen az barmely vallasban, mindenhol eloirasok es azok betartasa, az ember felfele valo kuzdese az ami az alap, az itt emlitett judaizmusban is de ugyanakkor nagyon sok vallasos "keresztyen" ember szamara is ez az alapja mindennek ... es nem kell azt gondolni hogy mi hivok mentesek vagyunk ettol a kisertestol, mert alapjaban veve ez a kisertes az egonak nagyon kedvezo alapot ad: tedd meg azt ami nehez es tedd magad elismertte, fontossa, tedd az erofeszitesed lenyegesse - te magad vagy a fontos, az amit te teszel az amit te tartasz be, az akive te fejleszted magad ... Petert is elcsabitotta ez ... tudjuk meg az Apcsel 10:14ben azt mondta

Ap. Csel. 10:14 Péter pedig monda: Semmiképen sem, Uram; mert sohasem ettem semmi közönségest, vagy tisztátalant.

Buszke vvolt arra hogy en ezt nem tette, hogy betartotta az eloirasokat. Az en, az ego feltor es helyet kivan a megvaltas munkajaban, Peterben is megvolt ez a buszkeseg ahogy mindannyiunkban megvan ... es itt, joval kesobb, Antiokiaban is elojon, feltor az en, aki fontos akar lenni. De mit mond erre Pal:

19 Mert én a törvény által meghaltam a törvénynek, hogy Istennek éljek.

A kezdet: ha be akarod tartani a torvenyt, nem fog sikerulni ... ezt jelenti az hogy meghalsz a torveny altal a torvenynek - felismered hogy lehetetlen elerni Isten szentseget a sajat erofeszitesedbol. Ez a valosag es ez egy nagyon felelmetes valosag.

20 Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus; a mely életet pedig most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, a ki szeretett engem és önmagát adta érettem. 21 Nem törlöm el az Isten kegyelmét; mert ha a törvény által [van] az igazság, tehát Krisztus ok nélkül halt meg.

Aki megfeszittetik, az nem el tobbe, hanem meghalt. Itt van a helye az egonak amely el akarja erni a sajat udvosseget, meg akarja valtani onmagat, a torveny es szabalyok altal tokeletesse akarja tenni magat es sajat erofeszitesebol el akarja erni Istent. Egyetlen hely van szamara: az hogy meghaljon, az hogy feladja probalkozasait. Es elfogadja azt amit Isten tett. Nem a maga erejebol hanem a Krisztus kereszten valo aldozatabol szarmazo elet ez. Hitbol megigazulni, nem erdemekbol. Megvaltasunk alapja ez, az amit az Ur Jezus Krisztus tett: onmagat adta ertem. Minden igazsagom csak ebbol szarmazik, csak ebbol szarmazhat.

Ne mondjuk hat egymasnak tobbe azt hogy "legy jo" mint ahogy azok gondolkoznak akiknek a josaga sajat erobol, probalkozasbol szarmazik ... mondjuk inkabb azt, hogy "maradj meg a kegyelemben".

1 comment:

Piri said...

igen ide is lehet commentekekt irni:)
megvolt a dio, alma snack. orvendek.
keep walking...dietetsteward :P
szoval, koszonom:)