Tuesday, November 11, 2008

Kísértsétek meg magatokat

2 Kor 13:5 Kísértsétek meg magatokat, ha a hitben vagytok-é? magatokat próbáljátok meg. Avagy nem ismeritek-é magatokat, hogy a Jézus Krisztus bennetek van? Kivévén, ha méltatlanok vagytok.

Az igazsag sosem fel a kerdesektol. Kerdezni es megprobalni mindig szabad, mindig lehet, nincs tabu kerdes ... a hivo nem kell feljen attol hogy megprobaltatik a hite, mert ezaltal csak nyilvanvalova lesz az amit Isten bele helyezett. Mi az ismertetojele a hivonek ? Ahogy Pal mondja: az hogy Jezus Krisztus bennetek van. Hogy el vagytok pecsetelve a Szent Szellemmel. Ez a jele ennek. Az, hogy Isten nem hagy el teged, nem tavozik el toled, mindig szol a hangja, es ha vetkeztel is, megbanod, beismered, elhagyod ... szakitasz a bunnel es Isten fele fordulsz megint. Hogy benned van az uj elet.

Nem eleted kulonos multbeli megtapasztalasai, nem is jelenvalo nagy szetsege vagy igazsaga az ami miatt hivo vagy, nem magaviseleti jegy ez es nem is az ismeretekrol valo vizsga. Sokkal egyszerubb de a nem hivok szamara vegtelenul megfoghatatlanabb kerdesrol van szo: benned van-e Jezus Krisztus vagy nincs ?

Igazan nem kell feljek ettol a kerdestol, mert ha kiderulne hogy nem, hogy megsem, akkor alkalom van meg ot befogadni alkalom van igazan megterni ! De hat akkor egy alazatos ember nem fog ujbol es ujbol megterni ujbol es ujbol semminek mondani magat es meguresiteni magat es behivni Krisztust az eletebe ? De igen, ezt fogja tenni ... egesz addig amig rajon hogy nem imadsaga tokeletessege, vagy a szavak jo sorrendje es nem is szivenek tokeletesen megalazott volta vagy bunbanatanak melysege az ami miatt Krisztus ot befogadta, hanem a kegyelem, az egyeduli kegyelem. Meg nem erdemelten, tokeleletlen imadsagara valaszkent Isten belehelyezi a megtero emberbe jelenletenek zalogat, a Szent Szellemet. Ezek utan az ujabb megteresnek nem azert nincs ertelme mert az ember tokeletes lenne hanem azert nincs mert ez egyszeruen nem az emberrol szol mar tobbe hanem Istenrol aki tokeletesen valaszolt a tokeletlen imadsagra, Krisztusrol, akinek aldozata teljes volt, es tokeletes, aki egeszen elvegezte a megvaltas munkajat, Istenrol, aki szuveren modon ugy dontott hogy befogadja az embert a kegyelmi szovetsegebe.

4 comments:

Laszlo said...

Az olyan dolgoktól például, mint a God Delusion könyv én félnék. Olyan sok kérdést és érvet hoz elő, hogy még ha tényleg bennem van Krisztus, akkor is komolyan megrendíthet, talán eltéríthet.

De igazad van, hogy az ember saját magát meg kell próbálja. Az úrcsavorai igénél is mondja Pál, hogy próbáljuk meg magunkat, engedjük, hogy Isten hozza világosságra mindazt, ami nem állhat meg az Ő jelenlétében.

De amit te mondasz, attól tényleg nem kell félni, hiszen Isten végezte ezt el, ezért biztos dolog :)

Noémi-Ruth said...

A Gazdánk ért hozzánk (Gyökössy Endre fogalmaz így és nagyon igaza van), jó tapasztalni Isten munkáját...
Csak a gondolatmenethez folytatás az egyik kedvenc igém: "Igen, Isten kezdte el veletek és közöttetek ezt a jó dolgot. Ő folytatja is mindaddig, amíg Krisztus Jézus vissza nem jön. És addig a napig tökéletesen be is fogja fejezni. Ebben egészen biztos vagyok." (Fil. 1,6)

András said...

Egyetertek veled Oszkar, bekepzeltnek lenni az az egyik legrosszab dolog, es a God Delusion az megvan annyi de annyi emberben, tobbe-kevesbe tudatosn ... de talan ez amirol irok az pont az ellenkezoje, amikor mar vegkepp nem magamban bizom hanem Istenben.

Laszlo said...

Igen :)