Wednesday, November 26, 2008

Erettseg

Ef 4:13 Míg eljutunk mindnyájan az Isten Fiában való hitnek és az Õ megismerésének egységére, érett férfiúságra, a Krisztus teljességével ékeskedõ kornak mértékére: 14 Hogy többé ne legyünk gyermekek, kiket ide s tova hány a hab és hajt a tanításnak akármi szele, az embereknek álnoksága által, a tévelygés ravaszságához való csalárdság által; 15 Hanem az igazságot követvén szeretetben, mindenestõl fogva nevekedjünk Abban, a ki a fej, a Krisztusban; 16 A kibõl az egész test, szép renddel egyberakatván és egybeszerkesztetvén az [Õ] segedelmének minden kapcsaival, minden egyes tagnak mértéke szerint való munkássággal teljesíti a testnek nevekedését a maga fölépítésére szeretetben.

Erett ferfiusag ... hogyan lehet elmondani mit jelent ez ? Mikor gyermek voltam ugy gondolkoztam, mint egy gyermek, ugye ertettem mint egy gyermek ... es egyszer csak jon egy periodus amikor elhagyom ezt a gondolkozdast, ezt a megertes-modot es valami mas veszi at a helyet. Erre el kell jutni, ez egy folyamat, de en nem tudom leirni azt hogy mi az ami valoban megtortenik. Visszanezve talan azt latja az ember hogy mas. Ezt a massagot, a gondolkozasban, hogy mar nem viszonyul ugyanugy, nem fogad el mindent ugyanugy ...

Ha valak ugy nem fogadja az Isten orszagat mint egy gyermek ... semmikeppen nem megy be ... az Ige befogadasahoz kell egy gyermeki oszinte hit, kvancsisag, vagy, nyiltsag Isten fele. De az Ige nem mondja azt hogy Isten ebben a gyermeki allapotban fog minket tartani ami az igazsagot illeti. Ha valamit is, inkabb a novekedesunket kivanja ... a novekedes celja pedig az erettseg, a felnottkor. A teljesseg. Nem a mustarmag, hanem a fa, ami hatalmas.

A gyermekkorra jellemzo kerdes az: kitol tanultad ? Mert a gyermek mindent befogad kerdezes nelkul. Konnyu kis hajo akit minden hab meg tud dobalni. Minden jonak tunik neki ! Nincs benne sok szkepticizmus vagy kerdes ... ezert is van az amit Jezus mond: az o angyalaik mindenkor latjak az Atya arcat, es: jaj annak aki megbotrankoztat egyet eme kicsinyek kozul ! Istennek kulonleges gondja van a gyermekek vedelmere es kulonleges gondja van a kezdo keresztyenek vedelmere is ! Amig megnonek amig megerosodnek amig elmeik edzettek lesznek ... amig atvaltoznak (Rom 12:1-2) hogy megismerjek mi az Istennek jo, kedves, tokeletes akarata ... de ez a cel. Az erett ferfiusag ahol Isten akaratat felismerem es teszem, szinte magamtol, nem ugy mint a lo vagy az oszver akit kantarral kell kenyszeriteni, hanem oromest. Oromest. Mert latom a celt latom a lenyeget latok belole valamit legalabb. Kovetem az igazsagot a szeretetben.

Es akkor mar nem hany es hajt a tanitas akarmilyen szele ... nem fogad be mindent az ember hanem megvizsgalja, mert van egy alapja ra.

No comments: