Saturday, November 15, 2008

Napok és hónapok

Galata 4:8 Ámde akkor, mikor még nem ismertétek az Istent, azoknak szolgáltatok, a mik természet szerint nem istenek. 9 Most azonban, hogy megismertétek az Istent, sõt hogy megismert titeket az Isten, miként tértek vissza ismét az erõtelen és gyarló elemekhez, a melyeknek megint újból szolgálni akartok? 10 Megtartjátok a napokat és hónapokat és idõket, meg az esztendõket. 11 Féltelek titeket, hogy hiába fáradoztam körültetek.

Ez az alapom arra hogy ne szeressem az unnepeket. Sosem ereztem ugy hogy a nagy felhajtas a karacsony vagy a husvet korul megegyezne azzal a lelkulettel ami az Igebol jon ... de hogyha melyebben belegondolok abba hogy mit jelentenek az unnepek, honnan szarmaznak akkor meg durvabb kepet latok mint ami itt van. Hiszen itt a Galata 4ben valoban Istentol rendelt unnepekrol van szo, a paskarol ami az Egyiptombol valo szabadulasra emlekeztetett, a satorok unneperol, purimrol (Eszter kiralyno) stb stb ezek valamikor jo es helyes unnepek voltak ... de az Igebol tudjuk hogy vannak dolgok amelyek egykor jok voltak, Isten terveben voltak, es kesobb balvannya vagy hibas dologga valtoztak at, erre az egyik jo pelda a rezkigyo, amely Mozesnel meg Isten szabaditasanak a jelkepe, de kesobb egy balvany amit felre kellett allitani.

Es akkor gondolkozzak el az unnepeken: a husvet es a punkosd azok meg valamennyire bibliai alapuak noha a husvet nagyon sok termekenyseg-unneppel kapcsolatos dolgot tartalmaz amelyek teljesen pogany eredetuek (husveti tojas, nyuszi, locsolkodas, ...) de pl. ott van a karacsony ami teljesen egy atlenyegult napimadas, December 25 az a nap amikor a feltamadt Napistent imadtak (mert az eszaki felteke lakoi szamara ekkor valt vilagossa az hogy feltamadt a Dec 21i melypont utan), a datum, az ajandekok, a karacsonyfa, minden pogany eredetu az unnepben, az Igeben sosem unenepltek ezt es nincs egy felszolitas sem ra, es egy pelda sem hogy ezt unnepelte volna valaki, sot tortenelmileg is teljesen vilagos hogy az unnepet a poganyoktol vettek at ... es ha valaki megis mer mondani valamit ez ellen akkor egybol es azonnal kitaszitjak es szelsosegesnek beleyegezik ... ez elgondolkoztato, nem ?

Vegul is azt mondhatnank hogy mit szamitanak ezek a dolgok ... de nem tunik megis sulyosnak az amit Pal mond ? Feltelek titeket hogy hiaba faradoztam korulottetek ! Azert szerintem ez egy nagyon komolyan megszivlelendo dolog. Nem egy naprol, vagy egy karacsonyfarol vagy barmilyen szimbolumro van itt szo igazan, hanem a sziv Istenhez valo ragaszkodasarol arrol hogy mi az ami igazan fontos. Probalj csak meg valamit is mondani a karacsonyfa ellen es nezd meg az emberek reakcioit. Hogy van az hogy olyan hevvel es lelkulettel vedenek valamit ami nem lehet Igei alapon megvedeni es hogy van az hogy olyan kevesse torodnek azzal hogy az evangelium tisztasaga megmaradjon ? Hogy az alap ne szennyezodjon be hogy a kegyelembol valo megvaltas igazsagahoz nehogy hozzategyen valaki egy torvenyt, egy szabalyt ? Valaminek az erteket az mutatja meg egy ember eleteben hogy mennyire kuzd erte.

12 Legyetek olyanok, mint én; mert én is olyanná lettem, mint ti: atyámfiai, kérlek titeket, semmivel sem bántottatok meg engem.

Napok, honapok, kulonleges unnepek. A vasarnap. Ami egy atlenyegult sabbath-nap sokak eleteben, amikor nem szabad dolgozni. Ha valaki erre Igei alapot talal akkor az nagyon sok penzt kereshet csak meg kell mutatni az adventistaknak, ok ugyanis fogadtak sok penzbe hogy ez lehetetlen. Mert pontosan tudjak, hogy az. Ok a szombatnapot tartjak, oszovetsegi alapokon. De ujszovetsegi alapon ilyen torvenyt nem lehet felallitani ... es megis sok ember tartja. Mintha ez lenne az igazi keresztyenseg ismertetojele, komolyan. Meg olyant is hallottam hogy valaki megfozi elore a vasarnapi etelt hogy vasarnap ne kelljen semmit se dolgozni ... es ezt tartjak igazan mintanak. Hat ez is csak egy torveny ! Valamilyen szabaly amit hozzaadtak az evangeliumhoz ! Nagyon veszelyes dolgok ezek ... miert lenne ennyire fontos Palnak beszelni roluk, ha nem lennenek fontosak ? Legyetek olyanok mint en ... o milyen volt ? Mindenkiert mindenne lett, zsidok kozott betartotta a szabalyokat hogy ne botrankoztassa meg oket de a poganyok kozott nem a torvenyrol beszelt hanem a kegyelemrol, az elozo reszbol olvastuk hogy volt batorsaga szembeallni akar Peterrel is amikor a torveny a kegyelem helyere akart lepni, nem riadt vissza megfeddeni az egyik legnevesebb eloljarot a jeruzsalemi gyulekezetbol ... sajat magarol pedig a Filippi levelben azt mondta mindent karnak es szemetnek itelek, hogy a Krisztust megnyerjem ! Mindent ! Az egesz eddigi torvenybeli igazsagat ... hogy a kegyelmet elnyerje.

19 Gyermekeim! kiket ismét fájdalommal szûlök, míglen kiábrázolódik bennetek Krisztus. 20 Szeretnék pedig most köztetek jelen lenni és változtatni a hangomon; mert bizonytalanságban vagyok felõletek. 21 Mondjátok meg nékem, kik a törvény alatt akartok lenni: nem halljátok-é a törvényt?

Ujbol kell szulni oket ? Ennyire de ennyire tonkre tudja tenni a torveny utan valo jaras az evangelium alapjat ? Igen, ennyire ! Mi Palnak a vagya ? Hogy kiabrazolodjon bennetek a Krisztus ! Ez az ami igazan szamit ! Es akkor megkerdezem: milyen volt Krisztus amikor a napokrol es a honapokrol volt szo ? Mivel foglalkozott szombatnapon ? Gyogyitott ! A tanitvanyai a letepett kalaszokat szedtek es ettek ! Es az Ur Jezus szivesen szallt szembe es vallalt konfrontaciot is, nem azert hogy leszoktassa a zsidokat a szombatnaprol, hanem hogy vilagossagra hozza a torveny szerepet es a kegyelem szuksegesseget. A szombat van az emberert es nem az ember a szombatert ! Es a nagy unnepek ? Az egyik legnagyobb unnep, a paska (husvet) unnepe ? Bemegy a templomba, felboritgatja a penzvaltok asztalait, eluzi az embereket a templombol. Egy unnepen. Mert fontosabb a sziv allapota mint az hogy az unnep mindenkeppen problemamentesen lejatszodjon. Istent nem erdekli az unnep, nem erdekli az hogy megtartasz-e egy napot vagy nem, Ot a sziv allapota erdekli:

Esa 1:13 Ne hozzatok többé hazug ételáldozatot, a jó illattétel útálat elõttem; újhold, szombat s ünnepre-felhívás: bûnt és ünneplést el nem szenvedhetek. 14 Újholdaitokat és ünnepeiteket gyûlöli lelkem; terhemre vannak, elfáradtam viselni.

Ezert:

Kol 2:16
Senki azért titeket meg ne ítéljen evésért, vagy ivásért, avagy ünnep, vagy újhold, vagy szombat dolgában: 17 Melyek [csak] árnyékai a következendõ dolgoknak, de a valóság a Krisztusé.

6 comments:

Noémi-Ruth said...

Az első dolog, ami eszembe jutott: a nagy tülekedésben minden kincset letaposnánk (lsd. Karácsony).

A második az, hogy szükségünk van olyan napokra, amikor pihenünk. És ez akár lehet vasárnap. Amikor tényleg más a napom, mint egyébként. Amikor ebédet készítek a barátaimnak és úgy vagyunk együtt, ahogy hétköznap nem lehet. És tudjuk, hogy Isten is ott van. Azt gondolom, hogy ahol Isten helye rendben van, ott nem lesz gond a külsőség, meg a szertartás.
Na, még annyi mindent írnék, de elhallgatok...

András said...

Noemi-Ruth en nem tulekedek egyaltalan, nem tudom ezt honnan veszed. Es nem ismerem azokat az Igeket sem amikben a karacsony unnepenek kincserol lenne szo ... en egyszerusegben, tisztasagban es logikusan akarom kovetni az Iget, amit te felhozol itt az maximum egy szentimentalis vagyodas valamire ... aminek semmi Igei alapja viszont igen sok helyrol az Igebol is bizonyithato hogy nem kedves Istennek. Ami a pihenes napjat illeti en egyaltalan nem ez ellen beszeltem, sajnalom hogyha nem vilagos az hogy mit mondok, en a torvenyszeru sabbath-vasarnap ellen beszeltem. Az hogy Istent nem erdekli az hogy mi a kulsoseg vagy hogy milyen szertartasaink vannak ezt meg nem tudom honnan veszed szerintem igenis erdekli eletunk minden reszlete ... es Ur akar lenni mindenek felett az eletunkben. Istent nem lehet "helyretenni" hogy te ott elvagy szepen ulj csak ott aztan itt en meg megszervezem a magam kis szertartasat, ez nem igy mukodik.

Noémi-Ruth said...

Ajjajjj, totál félreértettél. Mindent másképp értelmeztél, mint amit leírtam.

Noémi-Ruth said...

Szóval: egyáltalán nem rád gondoltam a "nagy tülekedés"-el kapcsolatban, csak arra asszociáltam, amit leírtál Karácsonnyal kapcsolatban. Hogy nincs igei alapja a külsőségeknek, pl. fa állítás, meg ilyenek. Szóval "a nagy tülekedésben minden kincset letaposnánk": szeretném, ha Karácsonykor az igazi ünnepem Jézusról szólna és nem másról (hadd ne soroljam föl).

A második résszel kapcsolatban: ha Isten a legfontosabb az életemben, akkor nem a külsőségek fognak meghatározni/befolyásolni. És ez nem azt jelenti (mint ahogy te értelmezted, amit leírtam), hogy Isten ne törődne életem apró részleteivel is. Ha esetleg beleolvastál az írásaimba, számtalanszor éppen arról írok, hogy Isten mennyire nagy kincs, és hogy mennyire odafigyel a részletekre.
Egyáltalán nem támadásból írtam, amit írtam (úgy érzékeltem, hogy te totál annak vetted). Bocsi, ezután hallgatok...

András said...

Ja az jo ha csak felreertettuk egymast :) Ezert kell beszelni ... mert nema gyereknek anyja se latja fatol az erdot :))

Noémi-Ruth said...

Húúúúú, nagy kő esett le :))) Igen, ilyenkor látom, hogy veszélyesek az ilyen kommunikációk, főleg, ha az ember ismeretlen...
Na, de örülök, hogy ma már nyugodtan hajthatom álomra a fejem :DDDD