Friday, November 14, 2008

Megigézve

Galata 3:1 Óh balgatag Galátziabeliek, kicsoda ígézett meg titeket, hogy ne engedelmeskedjetek az igazságnak, kiknek szemei elõtt a Jézus Krisztus úgy íratott le, [mintha] ti köztetek feszíttetett [volna] meg?2 Csak azt akarom megtudni tõletek: a törvény cselekedeteibõl kaptátok-é a Lelket, avagy a hit hallásából? 3 Ennyire esztelenek vagytok? A mit Lélekben kezdtetek el, most testben fejeznétek be?

Megigezve lenni: valaminek a varazsaban lenni ... who bewitched you, put a hex on you, put an evil spell on you ... quién os fascinó, Quién los ha hechizado a ustedes ... Qui vous a envoûtés ainsi ... υμας εβασκανεν οις ... Chi vi ha ammaliati, chi vi ha incantato? ... door wie bent u tot die waandenkbeelden gekomen? ... Cine v'a fermecat, pe voi ... Wer konnte euch bloß so durcheinander bringen, wer hat euch bezaubert ...

Valamit raolvasni, megvarazsolni, elvarazsolni, egy varazsszot ratenni, megragadni a figyelmet, a gondolkozasat megvaltoztatni valamirol, a gondolatait megvaltoztatni, bejonni a gondolataiba es atformalni azt, valami olyant mutatni neki ami szamara vonzo, varazslatos, ellenallhatatlan, megragado, elbuvolo, nagyon megvaltoztatni a gondolkozasat valami ujnak a bevitelevel ... valami uj, eddig ismeretlen tudas bevitelevel amiert az eddigi egyszeru, vilagos utat hajlando az ember elhagyni ... hogy ezt az uj varazslatos dolgot kovesse ...

Hat igy voltak a Galaciabeliek is, szemuk elott vilagosan es tisztan leiratott az evengelium, amit befogadtak es ami altal hivokke valtak. De jottek uj tanitok a zsidosagbol akik mast tanitottak, valamit ami tobbnek tunt, szebbnek, vonzobbnak, valami ami bonyolult volt es erthetetlen, nem olyan egyszeru mint az evangelium ... tehat egyuttal ertelmesebbnek, melyebbnek tunt elottuk, valami ami nehez volt, aldozatokat kovetelt olyan szempontbol hogy be kellett tartani egy csomo uj torvenyt, hozza kellett igazodni egy csomo uj nehezen kovetheto szabalyhoz - es mindezekben nagyon is apellalt az egonak arra a vagyara hogy megvaltsa onmagat hogy fontos legyen (amirol a tegnap is irtam) az altal amit megert, amit megtesz, amive felfejleszti magat ...

De most ez a kerdes ragadott meg, hogyan tud megvaltoztatni egy uj dolog, hogyan ragadja meg a figyelmet ? Valamilyen igeret van benne ami egy valosagos jot iger ... ami utan a hivo ember elindul.

Sok reklamnak pontosan ez a celja: valamit annyira varazslatosnak tuntetnek fel hogy utana szalad az ember, megveszi a termeket csak azert hogy kideruljon: igazabol nem olyan mint a reklamban ... nem volt teljesen hazugsag de az amit ott mutattak, az nem erheto el azzal amit az ember megvasarolt.

Sok tanitas is igy, reklam-szeruen jon a keresztyenekhez, a Galatabeliekhez egy nagyon veszelyes tanitas jott be a zsidosagbol amely az alapokat tamadta ... de ma sem vagyunk mentesek ezektol a tamadasoktol, igezesektol ... nemreg tapasztaltam egy gyulekezetben, hogy mennyire figyelemelterelo tud lenni a karizmatikus tanitas, amikor az emberekre rea akarjak eroltetni a nyelvekenszolast vagy mas csodalatos "ajandekokat" ... es oszinte hivo emberek igazan szomoruak lesznek mert ugy erzik hogy nincs meg nekik ez az ajandekuk. Vagy "kimunkaljak magukban" azaz tettetik, vagy ugy erzik hogy oket nem szereti az Ur mert nincs semmilyen lathato csodalatos jeluk (kozben tekintetuket a hamis tanitas megigezte es csak a felszines csodakra neznek), es a gyulekezeti tanitas is elfordul es nem Krisztus munkajarol beszel elsosorban, nem a keresztrol, bunbanatrol, megteresrol, a sziv megvaltozasarol, hanem az ajandekokrol, az egyes tagok altal megelt csodakrol ... hat ez is egy megigezes, a figyelem elterelese ... az ego, az en kozeppontba allitasa. Egy masik tanitas ami szakadashoz is vezetett Erdelyben az ennel is ravaszabb formaban jon, es azt igeri az embereknek hogy modszerei altal sikeresebb evangelizatorok lesznek, tobb ember fog megterni munkajuk nyoman ... uj tanitvanyozo es evangelizalo modszerek amelyekkel szinte futoszalagon lehet uj keresztyeneket letrehozni, hat csak elolvasod vele a 4 pontot, imadkozik, vegigveszed a tanitvanyozo fuzeteket es erett keresztyent faragsz belole ... es olyan kijeneteseket tesznek egy ido utan az emberek akik ezt gyakoroljak, hogy "hat vegigvetted vele Janos evangeliumat es nem tert meg ? ez furcsa" vagy "ideje volt mar hogy megterjen ez az ember, szamitottunk mar ra" vagy "meg egy kis munka van ezzel az emberrel meg nincs egeszen megterve" ... nem latjak mennyire de mennyire elvakitotta oket ez a "termeles-orientalt" tanitas, mennyire gogosse, bekepzeltte tette oket, es mennyire kizarjak "kevesbe produktiv" testvereiket es lenezik oket es magukat sokkal tobbre tartjak ... egy ido utan pedig minden kritikat is visszautasitanak mert erosen meg vannak gyozodve rola hogy "eredmenyesseguk" igazolja utjaik helyesseget ...

Szemelyesen, mas, nem tanitasbeli de eletbeli elvarazsolasok ... a reklamokban, filmekben szereplo nok es ferfiak kulalakja amit mindenki masolni akar, komoly energiat, penzt, idot, faradtsagot nem kimelve dolgozva azon hogy "jol nezzenek ki" ... kozben egyre irrealisabb elvarasokat tamasztva a masik nem fele ... az "american dram" ami nem csak amerikai, a nagy haz, draga auto ... az image varazsa ... az elismeres, nev utan valo hajsza (ahogy a Babel tornyanal volt: csinaljunk magunknek NEVET) ... ami megemeszti az egesz eletet.

1 Jn 2:16 Mert mindaz, a mi a világban van, a test kívánsága, és a szemek kívánsága, és az élet kérkedése nem az Atyától van, hanem a világból.

Isa 30:15 Mert így szól az Úr Isten, Izráelnek Szentje: Megtérve és megnyugodva megmaradhattatok volna; csöndességben és reménységben erõsségtek lett volna; de ti nem akarátok;16 Hanem ezt mondátok: Nem, sõt lóra ülvén, futunk; ezért futnotok kell; és gyors paripán elvágtatunk; ezért gyorsak lesznek üldözõitek.

es a valasz:

Zsoltarok 131:1 Grádicsok éneke; Dávidtól. Uram, nem fuvalkodott fel az én szívem, szemeim sem láttak magasra, és nem jártam nagy dolgok után, erõmet haladó csodadolgok után;2 Sõt lecsendesítém és elnémítám lelkemet. A milyen az elválasztott gyermek az anyjánál; mint az elválasztott gyermek, olyan bennem az én lelkem. 3 Bízzál Izráel az Úrban mostantól fogva mindörökké!

No comments: