Monday, December 1, 2008

Világosság gyermekeiként járjatok

Ef. 5

Legyetek szeretett gyermekként Isten utánzói, járjatok szeretetben, mint a Krisztus is szeretett minket s odaadta magát értünk, hogy felajánlás, véres áldozat, jó illat legyen az Istennek.

Istent imitalni, utanozni, ahogy a gyermek atnul a szulotol, ahogyan egy mely, szemelyes kapcsolatban atformalodik az ember es a masik emberhez hasonlo lesz. Jo illatta lett Krisztus ez altal az Istennek, barcsak mi is ilyen jo illatok lehetnenk.

Semmiféle paráznaságot és tisztátalanságot vagy haszonlesést még csak ne is említsenek köztetek, mint ez szentekhez illik, se szégyenletes, se ostoba vagy szellemeskedõ beszéd ne hangozzék, melyek nem illenek hozzánk, hanem inkább hálaadás. Mert azt tudjátok, hogy sem paráznának, sem tisztátalannak, sem kapzsinak, aki bálványimádó, nincs örökrésze a Krisztusnak és Istennek királyságában. Üres szavakkal senki el ne csaljon titeket, hiszen az ilyen dolgokért jön az Isten haragja az engedetlenség fiaira.

Nincs helye a megalkuvasnak, nincs helye a titokban elrejtett sotet cselekedeteknek, nincs semmi helye ezeknek a hivo ember eleteben. Az ordognek ne adjatok helyet, mondja az Ige. Amikor Jezus kivonult az Olajfak hegyere azt mondta hogy jon a vilag fejedelme de en bennem nincs semmije ! Mi bennunk van-e valamije? Milyen szexualis tisztatalansagot hagyunk megmaradni az eletunkben ? Esetleg rejtegetunk masok elol ? Ki kell vetni mindent ami megkisertheti az embert mert vilagosan mondja az Ige: semmilyent ne turjetek meg. A masodik nagy kisertes a haszonleses. A penz ! Tiz korommel kapaszkodni a penzbe, a vagyonba ? Legjobban az mutatja meg az ember szivet amikor a penzzel banik. A hamis mammonnal. Az Ur probakent helyezte a penzt az ember kezebe hogy meglassa hol van a szive ... es nagyon jol meg lehet latni amikor a penzrol van szo. Beszelni sokmindenrol beszel az ember de amikor a penzet le kell tenni ... mibe teszi ? Valoban balvanyimadas a kapzsisag, a penz szeretete, egy masik isten imadasa. Ilyen meg csak ne is emlittessek kozottetek azt mondja az Ige ! Pedig ma az a "cool" es a meno akinek sok penze van aki duskal benne ... es a harmadik a szellemeskedo, bekepzelt beszed. Amely vegul is ostoba.

Ennek ellentete a tiszta, puritan, onmagat megtartoztato, szereny, egyszeru elet, a maga halk es nem hivalkodo beszedevel. A halaadas. Istentol fuggosegben elni, Vele szoros kapcsolatban. Egy VALOSAGOSAN megszentelt elet.

Ma mi tortenik ? Ures szavakkal elcsabitjak a hivoket hogy ne erre figyeljenek hanem barmi masra. Hogy ne ez legyen a cel, hanem a penz, a hivalkodo pozicio vagy akar modellkent kinezo baratno vagy barat ... az Ige vilagosan mondja: a paraznaknak, a balvanyimadoknak nincs helye az Isten orszagaban. Ha ez nem itel meg, ha ez nem tor ossze, akkor mi fog ? Hiszen a legfontosabbat is elveszthetem ures beszedek, ures igeretek miatt !

Ne legyetek részestársak az ilyenekkel. Mert egykor sötétség voltatok, most azonban világosság vagytok az Úrban. Világosság gyermekeiként járjatok - a világosság gyümölcse ugyanis mindenféle rátermettségben, igazságosságban és igazságban mutatkozik - egyúttal próbálgassátok, hogy mi kedves az Úrnak.

Elszakadni ezektol, nem vallalni kozosseget ezzel ... peldat mutatni a vilagossagban jarasra. Az Ur ratermette tud tenni nagyon sok feladatra es kepesse tud tenni hogy jol vegezzuk a dolgunkat barhol is legyunk ! A munkahelyen azzal teszunk bizonysagot ahogyan dolgozunk, ez az elso dolog ami szol rolunk ... sajnos sok helyen vagy azt koveteli meg a munkahely hogy a penzt tegyuk elso helyre vagy azt hogy csaljunk vagy azt hogy eletunket is odaaldozzuk egy celert. Nem errol beszelek, hanem a becsulettel elvegzett munkarol. Az bizonysag.

Probalgatni mi a kedves az Urnak. Sokszor ugy erzem hogy hivo emberek mind azt probalgatjak hogy meddig lehet elmenni a masik iranyba, hogy meg epp ne haragudjon meg az Ur ... ez annak az ellenkezoje. Egy olyan gondolkodas amelyik azon gondolkozik mit lehetne tenni az Urert. Hogyan lehetne Neki kedvesebb lenni.

Ne vállaljatok közösséget a sötétség gyümölcstelen tetteivel, inkább feddjétek meg õket. Mert arról, ami alattomban kikerül tõlük, szégyen még beszélni is. Ámde minden láthatóvá lesz, mikor a világosság megfeddi, mert minden, ami láthatóvá válik, világosság. Ezért mondja: "Kelj fel szunnyadó, támadj fel a halottak közül! S majd rád veti fényét a Krisztus." Pontosan nézzetek utána, hogy hogyan viselkedtek, ne botorul hanem bölcsen, áron is megvásároljátok az alkalmat, mert rosszak a napok. Azért hát ne legyetek esztelenek, hanem lássátok be, mi az Úrnak akarata.

Vigyazni kell arra amit teszunk, pontosan megvizsgalva azt ! Nem masokat kell eloszor megitelni hanem magunkat, masokat hadd iteljen az Ur, nem ez a mi feladatunk. De ne adjunk hamis hangot se ! Egy hires pornoszineszno itelte el egyszer a hivoket egy interjuban azzal hogy ot ugyan megitelik de o tudja hogy voltakeppen titokban es rejtve megveszik az o filmjeit ... ez a megromlott bizonysag ! Hasonlo a helyzet uzleti ugyekben, ha a hivo uzletember is csal, torvenyt szeg ... hogyan beszelhetunk akkor egyaltalan az igazsagrol ? Itt az ideje, mondja az Ige, hogy elkezdodjek az itelet az Isten hazan. Felre kell tenni mindent amit bennunk rosszkent felfed az Ige ! Nem azert hogy utana tetszelegjunk masok megiteleseben hanem hogy bemutassuk azt a kegyelmet amely kozottunk meltatlan bunosok kozott fenylik es amely minket is megtisztitott.

S ne részegedjetek le bortól, amiben menthetetlen romlás van (aszótia: fényûzés, bujálkodás), teljetek be inkább Szellemmel, szellemi dallamokkal, énekekkel és dalokkal beszéljetek egymásnak, szívetekkel daloljatok és zengjetek az Úrnak, a Krisztus Jézusnak nevével mindenért mindenkor hálát adjatok Istennek és az Atyának.

Bor, reszegseg, kabulat. Akar a sok TV nezes is kabulat ... a vilag valamit mindig elebunk akar tolni hogy gondolkozasunkat megragadja. Ezzel szemben az isteni ut a tiszta, ertelmes gondolkozas, a Szellemmel valo betoltekezes, ahol meglatjuk Isten valosagat, jelenletet, gondviseleset es halasan tudunk elni !

No comments: