Friday, December 19, 2008

Vessétek el magatoktól

Kol 3:5 Öldököljétek meg azért a ti földi tagjaitokat, paráznaságot, tisztátalanságot, bujaságot, gonosz kívánságot és a fösvénységet, a mi bálványimádás; 6 Melyek miatt jõ az Isten haragja az engedetlenség fiaira; 7 Melyekben ti is jártatok régenten, mikor éltetek azokban. 8 Most pedig vessétek el magatoktól ti is mindazokat; haragot, fölgerjedést, gonoszságot és szátokból a káromkodást és gyalázatos beszédet. 9 Ne hazudjatok egymás ellen, mivelhogy levetkeztétek amaz ó embert, az õ cselekedeteivel együtt.

Ez valamennyire az akarat kerdese is, nem ugy ertem hogy a sajat akaratabol, erejebol lesz jobba az ember hiszen a megszentelodest Isten vegzi benne, hanem ugy ertem hogy Isten annyira tiszteli az ember szemelyiseget hogy megadja neki az opciot arra hogy ne valassza a jot ... ez az opcio ott van. Es ilyenkor jon a kisertes, a proba, a rossz ut valasztasanak a lehetosege. De az Ige azt mondja: nem azert van ez hogy elessunk hanem azert hogy a jot valasszuk: Jakab1ben peldaul ahol a kitartasrol van szo, vagy 1Kor10:13 ahol megerositi hogy Isten nem enged meg akkora kisertest hivoknek aminek ne tudnank ellenallni.

De nekunk is reszunk van ebben a munkaban: vessetek el magatoktol. Az akaratunk egyutt kell munkalkodjon Istennel azert hogy a valtozas megtortenjen. Megerotelenult, erotlenne lett bennunk a bunnek teste, nincs mar hatalma a bunnek, nem vagyunk a szolgasaga alatt, a rabjai, hanem szabadok lettunk az altal hogy Krisztus Jezus meghalt ertunk a kereszten es ezt mi elfogadtuk, befogadtuk es eletunk alapjava tettuk. De a szabadsag az ertelemszeruen azt jelenti hogy szabad az ember arra hogy ne a jot valassza ... es ebben felelossege van. Nem arrol beszelek hogy valaki megvaltja magat, sot meg arrol sem hogy megvaltas utan a megtartas vagy a megszentelodes az ember munkaja mert hiszen ez az Isten munkaja, de ebben a munkaban az ember es az Isten akarata ossze kell fonodjon ahhoz, hogy elorehaladas tortenjen. Ha ugy tetszik, az ember akaratanak is meg kell valtozni nem csak az akarat eredmenyenek (a cselekedeteknek).

Hat igy vessunk el magunktol mindent ami nem kedves Istennek.

No comments: