Tuesday, December 16, 2008

Meggyökerezve

Kol 2:6 Azért, a miképen vettétek a Krisztus Jézust, az Urat, [akképen ]járjatok Õ benne, 7 Meggyökerezvén és tovább épülvén Õ benne, és megerõsödvén a hitben [...]

Ez egy folyamat. A fa lassan no meg, lassan ereszt gyokeret. Hallottam egy olyan farol amelyiknek a gyokerei olyan melyen vannak mint a koronaja. Ezt a fat nehez kitepni amikor nagyra nott. Egy kis fanak kis gyokerei vannak ... de ahogy no a fa felfele, lathato modon ugy nonek a gyokerei lefele is. Ehhez ido kell, kitarto, lassu es folyamatos novekedes. Nem tortenik ez egybol, hamar. De nem is kell siettetni ezt a folyamatot es igazan, nem is lehet ... Jezus is beszel az olyan hajtasrol ami hirtelen kino a foldbol, de utana elszarad, mert nincs gyokere. A gyoker vedelmet is nyujt. Melyre nyulo gyokerekkel egy fa atveszelhet egy szarazsagot, tulelheti azt hogyha a felszin egeszen kiszarad.

A hivo eletben is van egy ilyen folyamat. Ahogy jobban megerti az ember a hitbeli igazsagokat ugy novekednek a hitbeli gyokerei. Egyre tobb es tobb fold kerul a gyokerek koze novekedeskor - igy a hitben is egyre tobb es tobb dolog az eletben az amire rajon az ember, amik megerositik a hitet. A hite egyre jobban atszovi egesz eletet. Ez megerositi a hitet.

A maosik kep ebben az igeben egy epulet amit epiteni kell. Ujabb es ujabb teglak jonnek amik egymas fele kerulnek, ujabb es ujabb koveket tesznek egymasra az epitok. Ide is kitartas kell, mert maskepp csak egy felig felepult haz marad a munka nyoman. De akik kitartassal epitenek egy hazat azok lassan-lassan elorehaladnak. Elobb csak egy-ket dolog van befejezve de egymas utan minden megepul. Igy van a hitben is, a szegletko (Krisztus) ez az alap mas alap nincs - de erre az alapra epiteni kell, folyamatoan.

No comments: