Thursday, December 4, 2008

Megbízatás

Ef 6

Folytatodnak a gondolatok a kapcsolatokrol ... Krisztus es az egyhaz, a ferj es a feleseg utan a tobbi kapcsolat ... ha valaszolnom kellene arra a kerdesre hogy mi az elet ertelme, roviden azt mondanam, a kapcsolatok. Elsosorban a kapcsolat Istennel, majd a kapcsolat az emberekkel. Es emberek korulottunk mas es mas minosegben vannak, ahogy egy temetesen is mindig mondjak ... mit mondanak a nev utan ? Szeretett ferj, apa, nagyapa, testver, kollega ... altalaban nem azt mondjak milyen cimeket szerzett az ember, milyen megvalositasai voltak, hanem azt hogy milyen kapcsolatokban vett reszt. Az amit sokszor fontosnak gondolunk, amire torekszunk az eletben az nem az, es az amit magatol ertetodonek veszunk, a kapcsolatokat korulottunk, azok mondjak el igazan azt hogy kik vagyunk.

1 Ti gyermekek szót fogadjatok a ti szüleiteknek az Úrban; mert ez az igaz.
2 Tiszteljed a te atyádat és a te anyádat (a mi az elsõ parancsolat ígérettel).
3 Hogy jól legyen néked dolgod és hosszú életû légy e földön.

Mert ez az igaz. Nem mert igazuk van mindig ... nem mert jobban tudnak mindent. Hanem mert ez az igazsag, es a helyes rend es tisztesseges let, hogy azokat akik felneveltek, akik aldoztak arra hogy te letezhess, eletben maradhass, tanulhass, azokat tiszteljed. Nagyon sokminden van ebben, sokmindent elarul az emberrol az ahogy a szuleihez viszonyul. Jellemzo a fiatalokra az hogy fellazadnak a szulok ellen mert ki akarjak fejezni sajat magukat, el akarnak szakadni es onnallokka akarnak lenni ... es ez ertheto es normalis, ennek meg kell tortennie, de ez nem kell azt jelentse hogy a szulo iranti tisztelet megszunik. Ha jol allnak hozza az emberek mind a ket oldalrol akkor megmarad a tisztelet, a szeretet, a ragaszkodas. Parancsolat igerettel ... azt mondjak hogy ahogy az ember banik a szuleivel ugy fognak banni vele is a gyermekei. Mert latjak ezt az erteket a szulokben, mert a viselkedesmod tovabb oroklodik. Valamikor mindenki oreg lesz ha eletben marad es akkor megfordul a viszony es azok akikre o viselt gondot, azok viselnek majd ra gondot. A hazassag utan a legtartosabb, legkozelebbi es leghosszab ideig fennallo kapcsolat az a szulo-gyermek kapcsolat az ember eleteben.

4 Ti is atyák ne ingereljétek gyermekeiteket, hanem neveljétek azokat az Úr tanítása és intése szerint.

Fathers, do not exasperate your children
do not provoke your children to anger
n'irritez pas vos enfants
behandelt eure Kinder nicht ungerecht
reizet eure Kinder nicht zum Zorn
nu întărîtaţi la mînie pe copiii voştri

Sokfele magyarazat van erre az igere ... ahogy sokfele forditasban is visszaadjak es mind kulonbozo a mondanivaloja. De en egy egyensulyt latok itt ... a ket eros iranyzat kozott, roviden nevezzuk oket a (regi)nemet es az amerikai hozzaallasnak. A nemet hozzaallas az volt hogy a gyereknek meg kell torni a szemelyiseget es at kell formalni hogy megtanulja a rendet es a fegyelmet. Tehat azert vertek a gyereket hogy megtorjon es bealljon a sorba. Vannak emberek akik a mai napig is rossz szajizzel emlekeznek erre ( pl. Schwarzenegger: "Meghuztak a hajam. Megvertek szijjal. Ugyanigy volt a szomszed gyerek is. Ez volt a szokas. Sok gyermeket igy tortek be a szulei korulottem, ez volt a nemet-osztrak mentalitas. Nem akartak egy egyeniseget letrehozni. Minden a beilleszkedesrol szolt. En az voltam aki nem illeszkedtem be, es akinek az akaratat nem lehetett megtorni. Igy lettem lazado. Minden alkalommal amikor megutottek vagy amikor valaki azt mondta 'Ezt nem teheted', azt mondtam, 'Ez nem fog sokaig tartani, mert elmegyek innen. Gazdag akarok lenni. Valaki akarok lenni.") Hat ez az egyik extrem. Talan errol beszel az Ige hogy ezt ne tegye az ember, ne akarjon igy "betorni" egy gyermeket, ez nem helyes. A gyermek nem tulajdon hanem Istentol adott ajandek Istentol kapott felelosseg, megbizatas, feladat, nem az "enyem" en csak a safar vagyok ezen a kincsen egy ideig. A masik extrem az az amerikai-hippi hozzaallas. A gyermeket kell hagyni hogy o dontson el mindent. Sose szabad feddni, megszolni, mindig hagyni kell azt csinaljon amit akar. Nem kell iranyt adni neki mert majd o kitalalja mi az o iranya. Nem szabad beleszolni a szemelyisegenek a fejlodesebe ... es igy tovabb. Erdekes az hogy az Ige ezt mar elore latta hogy ez is problema lesz es a masodik mondat igy szol: HANEM neveljetek azokat az Ur szerint ... nem az a megbizatasom hogy hagyjam elvadulni a gyereket. Az a megbizatasom hogy neveljem, ertekeket adjak neki at. Megtanitsam a korlatokra es a hatarokra, megtanitsam arra mi a helyes es mi nem de az Ur szerint. Tisztelettel a gyermek szemelyisege irant, de ugyanakkor racionalisan es rendezetten.

5 Ti szolgák, engedelmesek legyetek a ti test szerint való uraitoknak félelemmel és rettegéssel, szíveteknek egyenességében, mint a Krisztusnak;
6 Nem a szemnek szolgálván, mint a kik embereknek akarnak tetszeni, hanem mint Krisztus szolgái, cselekedvén az Istennek akaratját lélekbõl,
7 Jó akarattal, mint a kik az Úrnak szolgálnak és nem embereknek;
8 Tudván, hogy kiki a mi jót cselekszik, azt veendi az Úrtól, akár szolga legyen, akár szabados.

Munkahely. Engedelmesseg, a fonok, a rend tisztelete ... a munka szeretete, a lelkes, vaggyal vegzett munka. Nem a szemnek szolgalunk hanem az Urnak, az ahogyan dolgozunk nagyon sokat elmond arrol hogy kik vagyunk, mennyire tudunk fegyelmezettek lenni, mennyire tudjuk odaadni magunkat. Ez alol termeszetesen sokfele kibuvot lehet keresni, de a legjobb az hogyha a hivo ember ezt bizonysagtetelnek fogja fel. Az Urnak dolgozol, nem embereknek. A munka amit vegzel, egy resze Isten munkajanak a Folddel. Szolgak es szabadosok ... ma mar nem ugy vagyunk szolgak mint Pal idejeben amikor a rabszolgasag az az elet resze volt ... es lehetunk tobbe vagy kevesbe szabadok a munkatol, Pal azt mondja ha szabadabb lehetsz hogy az Urnak szolgaljal a tobbi idoddel, tedd ezt. De ugyanakkor itt is egy egyensulyrol van szo mert a masik vegletben az van, aki nem dolgozik, ne is egyek. Szukseges a munka, nem haszontalan es resze a bizonysagunknak, de az Urnak szolgaljunk, ne embereknek vagy a Mammonnak.

9 Ti is urak, ugyanazt cselekedjétek õ velök, elhegyván a fenyegetést; tudván, hogy a ti Uratok is mennyben van, és személyválogatás nincsen Õ nála.

Hogyan viszonyuljon az ember a beosztottakhoz, milyen a jo, hivo fonok ? Elhagyva a fenyegetest ... tisztelettel. Ne felelembol hanem motivaltsagbol, lelkesen dolgozzanak az emberek akik rad vannak bizva. Ezzel a gondolattal bezarul a kor, ez is egy megbizatas: ahogy a gyermek a szulore, a szulo a gyermekre, az ur a szolgara es a szolga az urra van bizva, igy biz minket egymasra Isten a kulonbozo kapcsolatainkban. Mennyire valtoztatja meg ez a te hozzaallasod, hogyha igy tekintesz ra ?

No comments: