Monday, December 8, 2008

indulat

Fil 2

1 Ha annakokáért [helye van] Krisztusban az intésnek, ha [helye van] a szeretet vígasztalásának, ha [helye van] a Lélekben való közösségnek, ha [helye van] a szívnek és könyörületességnek,
2 Teljesítsétek be az én örömömet, hogy egyenlõ indulattal legyetek, ugyanazon szeretettel viseltetvén, egy érzésben, egyugyanazon indulattal lévén;
3 Semmit nem cselekedvén versengésbõl, sem hiábavaló dicsõségbõl, hanem alázatosan egymást különbeknek tartván ti magatoknál.
4 Ne nézze kiki a maga [hasznát,] hanem mindenki a másokét is.
5 Annakokáért az az indulat legyen bennetek, mely volt a Krisztus Jézusban is ...

Egy "negativumra", az intesre harom pozitivum jut: vigasztalas, kozosseg, sziv es konyoruletesseg ... na jo lehet negy. Mennyivel inkabb epitoen kell hozzaallni masokhoz, megertoen, turelemmel, megertve nehezsegeiket, gyengesegeiket. Konyoruletesseg. Az aki megtapasztalta mar Isten konyoruletesseget annak mar van egy alapja arra hogy o is konyoruletes legyen. Hogy elengedje a tartozast, hogy igazan megbocsasson es elfelejtse a rosszat. Tegnap dobbentem ra erre, hogyha valaki nem fogadja el Isten kegyelmet akkor semmilyen alapja nincs neki maganak kegyelmesnek lenni. Az igazsag, a jog az nagyon kemeny es engesztelhetetlen.

Egyenlo indulat. Indulat, indittatas, tetszik ez a magyar szo ami leirja ezt. Ebbol indul ki az embernek a gondolata, a cselekedete, a hozzaallasa, az attitudje. Hogyan indulsz neki amikor a masik emberrol van szo ? Mi az indulat benned ? Milyen iranyba indulsz el ? Szeretettel ? A javat keresve ? Vagy a magad javat keresed benne ? Itt az egyenlo indulat ... ugy erzem azt akarja jelenteni hogy a masikat tartsam magammal egyenlonek, szeretettel vagyis a javat tartsam elobbre a magamenal, egy erzessel vagyis egyutterzoen, mint aki erzi amit a masik ember erez, empatiaval belegondol a helyzetebe, egy indulattal, ez az amikor az indittatasom rola szol es nem magamrol, erte teszem amit teszek,nem magamert.

A versenges es a dicsoseg keresese azok az ent helyezik a kozpontba. De itt az ellenkezojerol beszel, arrol hogy a masik ember legyen a kozpontban. A masik ember legyen az aki fontosabb. Es ha igazan o a fontosabb akkor tobbre tartom ot magamnal. Akkor jo es helyes az indulatom, az indittatasom.

No comments: