Wednesday, February 18, 2009

Világosság és akarat

1 Jn 2

8 Viszont új parancsolatot írok néktek, a mi igaz õ benne és ti bennetek; mert a sötétség szûnni kezd, és az igaz világosság már fénylik.

Sokszor azt mondjuk hogy a vilag lefele megy, hogy minden csak tonkremegy, elpusztul, lezullik, hogy a mai fiatalok rosszabbak mint regebb, a mai emberek istentelenebbek mint regebb - ebben a nagy pesszimizmusban pedig ami a vilagra nez es a vilag allapotara, elfelejtjuk azt hogy Isten is dolgozik a vilagban. A vilagossag, az Ur Jezus megjelent kozottunk, es fenylik. Es terjed ez a vilagossag, es eljut emberekhez, akiknek megujul az elete. Van egy oromteli, egy felfele ivelo ag is a tortenelemben, az, ahogy Isten elkesziti a Menyasszonyt az o Fia szamara. Nemcsak sotetseg van, hanem igazi vilagossag is.

9 A ki azt mondja, hogy a világosságban van, és gyûlöli az õ atyjafiát az még mindig a sötétségben van.10 A ki szereti az õ atyjafiát a világosságban marad, és nincs benne botránkozásra való. 11 A ki pedig gyûlöli az õ atyjafiát, a sötétségben van, és a sötétségben jár, és nem tudja hová megy, mert a sötétség megvakította az õ szemeit.

A gyulolet megvakit mig a szeretet vilagosabba teszi elottunk a dolgokat. Akit gyulolsz azt nem akarod megismerni, sotetsegben vagy felole es a legrosszabbat feltetelezed. Akit szeretsz, azzal torodsz, es azt megismered es vilagosabban latod majd.

12 Írok néktek, gyermekek, mert a ti bûneitek megbocsáttattak az õ nevéért. 13 Írok néktek atyák, mert megismertétek azt, a ki kezdettõl fogva van. Írok néktek ifjak, mert meggyõztétek a gonoszt. Írok néktek fiacskák, mert megismertétek az Atyát. 14 Írtam néktek atyák, mert megismertétek azt, a ki kezdettõl fogva van. Írtam néktek ifjak, mert erõsek vagytok, és az Isten ígéje megmarad bennetek, és meggyõztétek a gonoszt.

A vilagossag eros. Nem menekul, nem vedi a magaet egy vesztes harcban. Annyiszor ugy latom hogy pesszimista a keresztyenek magatartasa !!! Visszavonulni, megvedeni meg azt a keveset ami van, megmaradni hunek amikozben mindenki ugyis hutlen lesz, becsuletesen kuzdeni a vesztes csataban. Ilyen fatalizmusnak nincs helye a hivo eletben ! A gyozelem ami legyozte a vilagot: a mi hitunk. Ne hozzunk szegyent hitunk fejedelmere azzal hogy felenken letesszuk a gyozelem fegyvereit, mert az ellenseg elhitette velunk hogy vesztes csataban allunk.

15 Ne szeressétek a világot, se azokat, a mik a világban vannak. Ha valaki a világot szereti, nincs meg abban az Atya szeretete. 16 Mert mindaz, a mi a világban van, a test kívánsága, és a szemek kívánsága, és az élet kérkedése nem az Atyától van, hanem a világból.

Ennel jobban nem is lehet leirni. A test kivansaga, a szemek kivansaga es az elet kerkedese. Vanity Fair (a hiusag vasara) mondta John Bunyan es ez a cime egy folyoiratnak is ... legyel szep, vonzo, kivanatos, gazdag, jobb mindenki masnal ... es mutasd is be mindenkinek hogy az vagy. Milyen hiu az ember, es most magammal is kezdhetnem. De ez nem az Atyatol van.

17 És a világ elmúlik, és annak kívánsága is; de a ki az Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké.

Szembeallitani a kivansagot, ami pillanatnyi, ingo, bizonytalan, valtozekony es nincs igazi alapja, az akarattal, ami egy dontes realis alapokon, valodi, hosszu tavu celokert. Mondhatnam hogy ket kulonbozo eletet ir le itt: egy kivansag-alapu eletet es egy akarat-alapu eletet. Te melyiket akarod magadeva tenni ?

No comments: