Thursday, February 5, 2009

ne esküdjetek

Jak 5:12 Mindeneknek elõtte pedig ne esküdjetek, atyámfiai, se az égre, se a földre, se semmi más esküvéssel. Hanem legyen a ti igenetek igen, és a nem nem; hogy kárhoztatás alá ne essetek.

Mt 5:33 Ismét hallottátok, hogy megmondatott a régieknek: Hamisan ne esküdjél, hanem teljesítsd az Úrnak tett esküidet. 34 Én pedig azt mondom néktek: Teljességgel ne esküdjetek; se az égre, mert az az Istennek királyi széke; 35 Se a földre, mert az az õ lábainak zsámolya; se Jeruzsálemre, mert a nagy Királynak városa; 36 Se a te fejedre ne esküdjél, mert egyetlen hajszálat sem tehetsz fehérré vagy feketévé; 37 Hanem legyen a ti beszédetek: Úgy úgy; nem nem; a mi pedig ezeken felül vagyon, a gonosztól vagyon.

Miert ne eskudjunk ? Itt az Ur Jezus arra tanit hogy a mi igazsagunk tobb mint az irastudok es a farizeusok igazsaga. Nem kulsosegek betartasan alapszik hanem a szivbol jon, a sziv atformalasa Isten kegyelme altal. Egy megvaltozott, Istentol megragadott sziv nem azt keresi hogyan bujhat ki a szabalyok alol, ugy hogy formailag megis megtartsa oket, hanem vagyik azt tenni ami az Ur akarata - nem a betunek hanem a Leleknek engedve. A hamis eskuves elkerulesenel tobbet kell tegyen a hivo ember: megbizhato, egyenes kell legyen, ha mondd valamit az igaz kell legyen, ugy kell legyen ahogy allitja. Nem kell eskudozzon hogy elhigyjek neki hogy most igazat mondott, mert ugy kell ismerjek ot mint aki igazat mond, es aki egyenes es oszinte. Mindig. Es ezert eleg hogyha annyit mondd: ugy van. Vagy: nincs ugy.

No comments: