Sunday, February 8, 2009

Jó lelkiismeret

1 Pt 3:15 Az Úr Istent pedig szenteljétek meg a ti szívetekben. Mindig készek [legyetek] megfelelni mindenkinek, a ki számot kér tõletek a bennetek levõ reménységrõl, szelídséggel és félelemmel: 16 Jó lelkiismeretetek lévén; hogy a miben rágalmaznak titeket, mint gonosztevõket, megszégyenüljenek a kik gyalázzák a ti Krisztusban való jó élteteket.

A bizonysagtevo elet ezzel kezdodik: Isten megszentelese a szivemben az eletemben. Az elet altal bemutatni a massagot. Es kesz lenni arra hogy feleljek a kerdesre: miert ? Magatol ertetodo hogy lesz kerdes. Mindig lesz kerdes, hogyha Istennek engedelmeskedsz. Ne ures szavakkal menj az emberekhez hanem elj egy olyan eletet ami kivancsiva teszi oket, ami oszinte, amiben tenyleg Isten van az elso helyen. Vagyni fognak ra hogyha meglatjak es meg fognak kerdezni. Ezert kell kesz lenni. Tehat: egyreszt az Ige azt mondja ne aggodjunk mit mondunk mert a Szent Szellem jelen van es megsegit, masreszt viszont nem rossz dolog keszulni arra hogy valaszoljunk. Es hogyan valaszoljunk ? Szelidseggel es felelemmel. Nem a mi dolgunk az iteletet kimondani vagy dicsekedni azzal amit szegeny koldusokkent kaptunk. Istenrol kell beszelni nem magunkrol, nem a magunk nagyszerusegerol.

Az oszinte elet fontossaga: nem tudsz bizonysagot tenni valamirol amiben nem hiszel igazan. Nem tudsz bemutatni egy hivo eletet ha magad is meghasonlasz magaddal. Mert akkor ilyen lehetsz:

Peld 25:26 Mint a megháborított forrás és megromlott kútfő, olyan az igaz, a ki a gonosz előtt ingadozik.

Ha az eleteddel nem vagy kibekulve nincs rendben a lelkiismereted, akkor elobb azt kell rendbetenni, hogy jo lelkiismereted legyen - nem azert mert elnemitottad, hanem mert megeled a hitedet mindennap, mindenben. Nem tokeletessegrol beszelek, hanem egy egyenes eletrol. Azzal lehet igazan bizonysagot tenni. Pelda a Fireproof filmbol: az elejen amig a ferj a listarol a feladatokat csak epp hogy teljesitette, a szive nem volt benne addig ezt erezte a felesege is. Megerzik az emberek is hogyha nem vagy oszinte.

No comments: