Friday, February 6, 2009

eljegyezve

1 Pet 1:5 A kiket Isten hatalma õriz hit által az idvességre[...]

Ki lehet-e esni az udvossegbol ? Erre van egy egyszeru valaszom: kiesni, veletlenul, nem lehet, kiszakitani magad, akarattal, lehet. Isten megoriz teged ahogy az igevers is mondja.

Rom 8:35 Kicsoda szakaszt el minket a Krisztus szerelmétõl? nyomorúság vagy szorongattatás, vagy üldözés, vagy éhség, vagy meztelenség, vagy veszedelem, vagy fegyver-é? 36 A mint megvan írva, hogy: Te éretted gyilkoltatunk minden napon; olybá tekintenek mint vágó juhokat.37 De mindezekben felettébb diadalmaskodunk, Az által, a ki minket szeretett, 38 Mert meg vagyok gyõzõdve, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelemségek, sem hatalmasságok, sem jelenvalók, sem következendõk, 39 Sem magasság, sem mélység, sem semmi más teremtmény nem szakaszthat el minket az Istennek szerelmétõl, mely vagyon a mi Urunk Jézus Krisztusban.

Semmi el nem szakithat tole, semmi ami ezek kozott a felsorolt dolgok kozott van ... ez a hivo ember biztonsaga. Ugyanakkor ez nem jelenti azt hogy ne becsulnenk meg a megvaltast, ne lenne felo tisztelet bennunk az Urral szemben:

1 Pet 1:17 És ha Atyának hívjátok õt, a ki személyválogatás nélkül ítél, kinek- kinek cselekedete szerint, félelemmel töltsétek a ti jövevénységtek idejét: 18 Tudván, hogy nem veszendõ holmin, ezüstön vagy aranyon váltattatok meg a ti atyáitoktól örökölt hiábavaló életetekbõl; 19 Hanem drága véren, mint hibátlan és szeplõtlen bárányén, a Krisztusén

A felo tisztelet, a felelemmel toltott ido - vagyis az udvbizonyossag nem utlevel ahhoz hogy konnyelmuen vegye barki a bunt, a megvaltast, az Urat. Egy eljegyzett lany sem kezd el ugy viselkedni hogy elidegenitse a volegenyet ... hogy elszakitsa magat tole. Hanem tettei es viselkedese olyanok hogy a hazassaghoz vezessen az ut, az orokke valo egyuttlethez.

A megtert ember egy eljegyzett ember:
2 Kor 11:2 Mert isteni buzgósággal buzgok értetek; hisz eljegyeztelek titeket egy férfiúnak, hogy mint szeplőtlen szűzet állítsalak a Krisztus elé.

1 comment:

Piri said...

ezt jo volt olvasni. koszi.