Friday, February 20, 2009

Nem abban van

1 Jn 4:10 Nem abban van a szeretet, hogy mi szerettük az Istent, hanem hogy Ő szeretett minket, és elküldte az Ő Fiát engesztelő áldozatul a mi bűneinkért.

Egyik alapvető igazság ami a keresztyén hitet megkülönbözteti a vallásoktól, az pontosan ez: nem az a lényeg hogy én mit teszek Istenért. Az a lényeg, hogy Ő mit tett értem. A közeledés iránya nem az, hogy az ember megpróbálja elérni Istent, hanem az hogy Isten egészen közel jön az emberhez és egészen egyszerűvé teszi számára azt hogy kapcsolatba kerüljön Vele. Az ember annyit kell tegyen, hogy elfogadja ezt a szeretetet amit Isten mutat irányába, elfogadja azt ahogyan Isten közeledik.

De ez egyúttal az is jelenti, hogy nem az ember feltételei, tervei szerint kezdődik a kapcsolat, hanem Isten indíttatásából. Isten nem szedhető elő vasárnaponként csupán, nem egy kis faragott szobor amit leporolhatunk amikor éppen szükségünk van Rá. Ő az aki kezdeményezett, aki szeretettel közeledik és aki vágyik az emberrel való közösségre. Egy élő Isten és Vele egy élő kapcsolatban lehet élni … ahogy élő emberekkel változik a kapcsolatunk úgy ahogy több vagy kevesebb időt töltünk velük, ahogy a viszonyulásunk meghatározza kapcsolatunkat emberekkel úgy Istennel való kapcsolatunk mélységét is meghatározza az, hogy mennyi időt töltünk Jelenlétében és hogy milyen a viszonyulásunk Hozzá.

No comments: