Saturday, February 21, 2009

legyőzi, megtartja magát, megtisztítja ő magát

1 Jn 5:4 Mert mindaz, a mi az Istentõl született, legyőzi a világot; és az a győzedelem, a mely legyőzte a világot, a mi hitünk.

1 Jn 5:18 Tudjuk, hogy valaki Istentől született, nem vétkezik: hanem a ki Istentől született, megőrzi magát, és a gonosz nem illeti őt.

A hit embere harcban van, nem mások ellen hanem elsősorban magával szemben, az óemberrel, és a világ befolyásával. Így győzhet az ember: megőrzi magát hogy ne vétkezzen, megtartja magát a világtól

Jak 1:27 Tiszta és szeplő nélkül való istentisztelet az Isten és az Atya előtt ez: meglátogatni az árvákat és özvegyeket az ő nyomorúságukban, [és] szeplő nélkül megtartani magát e világtól.

Nem a világ befolyása szerint alakítani a véleményünket, nem aszerint élni, nem engedni teret se a világnak se az ördögnek se az óembernek. Szeplő nélkül, azaz teljesen … nem úgy hogy félúton sántikálva a világ és Isten útja között.

1 Jn 3:3 És a kiben megvan ez a reménység Ő iránta, az mind megtisztítja ő magát, a miképen Ő is tiszta.

Ha pedig mégis megragad a világ akkor megtisztítani magunkat tőle, azt ami rossz befolyással van ránk, félretenni, ami megkísértett, ami bemocskolt, azt eltávolítani … ebből is áll a harc. Győzelemről, harcról beszélni nem szokás, ha nem nehéz az amiről beszélünk. És senki nem is ígéri azt hogy könnyű lesz ez a harc. Csak azt hogy lesz, és azt hogy győzhetünk benne.

No comments: