Monday, March 2, 2009

mint mikor a papírtekercset összegöngyölítik

Jelenések 6:13-14 És az ég csillagai a földre hullának, miképen a fügefa hullatja éretlen gyümölcseit, mikor nagy szél rázza. És az ég eltakarodék, mint mikor a papírtekercset összegöngyölítik

Nehezen ertheto resz ez kulonosen egy fizikusnak. Hogyan eshetnek le az eg csillagai ? Hogyan gongyolodhet fel az eg mint egy papirtekercs ? El lehet kepzelni sok magyarazatot erre, de melle kell tenni azt hogy ezek csak a mi magyarazataink. A teremtest sem ertjuk igazan, hogyha belegondolunk melyebben, akar hitbeli, akar tudomanyos szempontbol, nem igazan ertjuk meg ... pedig az egy multbeli esemeny ahonnan valamilyen nyomok rank maradtak. Ez itt meg egy jovobeli esemeny.

Mint hivo tudos, harom dolgot nem teszek.

Az elso az az hogy kidobjam az Iget es azt mondjam ez badarsag es csak a tudomany van. Hivo emberkent megtanultam hogy Isten igeje megbizhato, es tudoskent megtanultam azt hogy a tudomany nagyon is keplekeny es valtozekony valami. Csk ezelott 50 evvel meg az "orok anyagrol" beszelt a tudomany ... ma mar big bang-rol beszelunk, valtozo, idoben letezo anyagrol, es egy hatarozott kezdetrol. Ez egy oriasi valtozas. Nemreg azt mondtak konnyu a veletlen valtozasokkal megmagyarazni az elet letrejottet. Ma egyre inkabb belatjuk hogy ez a magyarazat nem konnyu, es nem egyszeru es a biologusok keresik az alternativakat. Vigyazat, ezzel nem azt mondtam ki hogy a tudomany alairja es bizonyitja a hitet vagy a Bibliat ! Csupan annyit mondtam ki hogy amit ma tudunk az meg nem abszolut. Es ezert kidobni valamit ami Istentol jon, az badarsag.

A masodik amit nem teszek az az hogy kidobjam a tudomanyt es a kerdezo, elemzo, ketelkedo es mindent megvizsgalo gondolkozasmodot. Hiszem hogyha ez oszinten az igazsag megismeresere iranyul, akkor jo es helyes, es Isteni. Nagyon rossznak latom azt amit a katolikus egyhaz gyakorolt sok idon keresztul, hogy hatalmat feltve elnyomta a tudosokat nehogy rajojjenek arra hogy amit hirdet, az hazugsag (tegnap neztem egy filmet a hieroglifak megfejeteserol). Hiszem, hogy az igazsagot kell megismerni barmi is legyen az, es hogy az igazsag nem kell feljen a kerdesektol. Es Istennek es az igazsagnak nincs szuksege ilyenfajta vedelemre.

A harmadik pedig amit nem teszek az az hogy kenyszeritsem akar a hitem akar a tudomanyos latasom hogy konvergaljanak. A vegen az igazsagnal talalkozik mind a ketto. Szamomra zavaro az is amikor a hivo emberek a maguk Igebol szarmaztatott tudomanyos nezeteiket eroltetik (ezzel vigyazni kell regebb a lapos foldet is belemagyaraztak az Igebe holott nincs ott, es sokmindent beleeroltettek ami nem volt benne es aztan ezt vedtek koromszakadtaig) es az is zavaro amikor minden aron tudomanyos megerositest vagy alapot akarnak eroltetni a hitukre mintha azzal jobban lehetne validalni azt.

Szoval, mit mondok akkor a papirtekercsrol ? Oszinten azt hogy nem tudom, nem ertem, de nem zavar mert tudom hogy majd valamikor megertem majd. Talan atlatom a kepleteket amik leirjak ezt az esemenyt vagy talan megertem hogy miert volt ez egy jo metafora. Meg nem tudom hogy lesz, csak annyit tudok: Isten Igeje igaz, es ez a resz is ertehto es logikussa fog valni valamikor.

2 comments:

Noémi-Ruth said...

De nagyon jóóóó volt ezt olvasni!! Olyan jó, ha tudományban jártas ember tisztában van a lehetőségeivel és korlátaival és bölcsen éli meg a hitét és a tudományos életét...

Laszlo said...

:)

Lehet, hogy egy idő után konvergálnak... John Lennox ezt állítja... én is, azt hiszem...