Thursday, March 26, 2009

ha valamit tehetsz

Mk 9:22-27 És gyakorta veté õt tûzbe is, vízbe is, hogy elveszítse õt; de ha valamit tehetsz, légy segítségül nékünk, könyörülvén rajtunk.Jézus pedig monda néki: Ha hiheted azt, minden lehetséges a hívõnek. A gyermek atyja pedig azonnal kiáltván, könnyhullatással monda: Hiszek Uram! Légy segítségül az én hitetlenségemnek. Jézus pedig mikor látta vala, hogy a sokaság még inkább összetódul, megdorgálá a tisztátalan lelket, mondván néki: Te néma és siket lélek, én parancsolom néked, menj ki belõle, és többé belé ne menj! És kiáltás és erõs szaggatás között kiméne; az pedig olyan lõn, mint egy halott, annyira, hogy sokan azt mondják vala, hogy meghalt. Jézus pedig megfogván kezét, fölemelé; és az fölkele.

Ha valamit tehetsz … az Úr Jézus az egyik opció. Talán Ő tehet valamit, nem tudjuk de kipróbájuk úgy ahogy kipróbáltunk talán sokminden mást. Vannak emberek akik a keresztyén hitet oda akarják tenni a polcra a többi mellé, át akarnak venni belőle ezt-azt, mert jól néz ki, de nem akarják elkötelezni maguk Mellette, nem akarják odaadni magukat az Úrnak. Ez az apa is ilyen volt … ha valamit tehetsz. Mutsad meg. Csinálj valamit. Talán akkor elfogadlak ... talán akkor hivővé leszek. Mutasd be nekem ki vagy és én majd válogatok. Én majd vallás-shoppolást csinálok Veled, amiután te megpróbálod eladni nekem magad és amiután előadod a jó reklámot magadról.

Jézus azonnal tisztává tesz két dolgot az apa előtt: egy, Istennel ezt nem teheti meg az ember, kettő, a fia élete, szabadulása az ő hitén múlik, itt nem lehet ezt a játékot játszani ha bármit is akar. Nincs fél-megoldás, nincs fél-hit. Nem lehet félig odaadni magad Istennek. Hogyha hiszel, lehetséges. Megfordul a kérdés. Az apa kérdése az volt: vajon te képes vagy rá ? A teremtett megkérdőjelezi a Teremtőjét ! Jézus helyreállítja a dolgokat: nem ez a kérdés. A kérdés az hogy te hiszel-e ?

Az apa azonnal belátja a hibáját és amit mond, az bocsánatkérés is egyben. Hiszek ! Odahelyezi magát Jézus elé, kiszolgáltatja magát. Nem áll meg félúton. Most már csak Jézuson múlik. Ez a hit lépése. Amikor teljesen odateszem magam Jézus elé. Amikor vállalom hogyha nem sikerül, én már akkor is hittem Benne, nem a csoda után, mérlegelve, hanem mielőtt megtörtént volna a csoda.

Star Wars (Csillagok Háborúja) idézet, amikor Luke Skywalker ki kell emelje az űrhajóját a mocsárból, azt mondja: megpróbálom. Mire a tanítómestere azt mondja:
“Do or do not... there is no try.”
”Tedd vagy ne tedd. Nincs próba.”

A hit kérdése is így áll előttünk az Igében. Nincs próba. Idézet ismét a barátomtól:
Uszodába érzem ezt mikor ugrani akarok, s behunyom a szemem, s elrugaszkodok, hogy lesz ami lesz, legyen..S erre az ugrásra vágyik, mert csak akkor bízzuk rá magunkat..

1 comment:

Noémi-Ruth said...

Hm, kár, hogy nem ismerem a barátodat, nagyon bölcs lehet...
Egyébként meg egyre hihetetlenebbek a bejegyzéseid :)).