Monday, March 30, 2009

Mózes megengedte ...

Mk 10:2-9 És a farizeusok hozzámenvén megkérdezék tõle, ha szabad-é férjnek feleségét elbocsátani, kísértvén õt. Õ pedig felelvén, monda nékik: Mit parancsolt néktek Mózes? Õk pedig mondának: Mózes megengedte, hogy válólevelet írjunk, és elváljunk. És Jézus felelvén, monda nékik: A ti szívetek keménysége miatt írta néktek ezt a parancsolatot; De a teremtés kezdete óta férfiúvá és asszonnyá teremté õket az Isten. Annakokáért elhagyja az ember az õ atyját és anyját; és ragaszkodik a feleségéhez, És lesznek ketten egy testté! Azért többé nem két, hanem egy test. Annakokáért a mit az Isten egybe szerkesztett, ember el ne válaszsza.

Megengedte nektek … ti pedig ebből mindennapos, hétköznapi törvényt csináltatok. Nem azt néztétek hogy miért történt (szívetek keménysége) hanem azt, hogyan használhatjátok ki ezt a magatok hasznára, kényelmére. A ti szívetek keménysége miatt … nem azért mert helyes volt, hanem azért mert Isten türelmesen, fokozatosan és lépésről lépésre alakít, formál, állítja helyre az emberben azt amit a bűn tönkretett. Nem azért enged meg dolgokat mert azok feltétlenül jók ... hanem azért mert a végső jót az üdvtörténelemben fokozatosan juttatja kifejezésre.

Kezdettől fogva. A hívő ember erre vágyik, arra ami Isten szándéka. Nem a törvények kiskapuin akar átbújni, hiszen senki sem tudja a jót, a szeretetet törvények és tiltások által kihozni vagy elérni. Bármilyen jó is legyen a törvény, hogyha az emberek azt keresik hogyan lehet kibújni alóla, megtalálják a módját.

De az újjászületett ember nem a törvényből lesz igazzá, nem a törvény formálja át az életét hanem a Szellem benne lakozása. Próbáld megérteni mi volt Isten szándéka, terve, mi volt a szívében, mi volt az elképzelése és azt akard követni. Nem szigorúan vett igeelemzés ez itt amit az Úr Jézus tesz, hanem a Szellem szerinti elemzés. A szándék elemzése. Isten terve az egység, az eggyé teremtés, az egység megőrzése, nem a válás, nem az önkényes emberi vágyak és hullámzó érzések alapján formálódó és szétszakadó kapcsolatok, hanem az Isten keze munkája, az Ő biztos együvé-szerkesztése alapján létrejövő egység. Ami éppen ezért szilárd és maradandó.

No comments: