Friday, January 30, 2009

Fösvénység nélkül

Zsid 13:5-6 Fösvénység nélkül való legyen a magatok viselete; elégedjetek meg azzal, a mitek van; mert Õ mondotta: Nem hagylak el, sem el nem távozom tõled; Úgy hogy bízvást mondjuk: Az Úr az én segítségem, nem félek; ember mit árthat én nékem?

Egyszer egy baratommal beszelgettem errol es azt mondta hogy szerinte mindenkit az elegedetlenseg hajt elore: elegedetlen a lakasaval, az autojaval, a fizetesevel, a korulmenyeivel, valami tobbre vagyik es ezert hajt mindenki hogy elorejusson, hogy tobbel rendelkezzen, gazdagabb legyen, "jobban menjen a sora". Ha nem volna meg bennunk az a vagy hogy ezt tegyuk, ott van a media a fogyasztasorientalt rendszer amelyik allandoan azt mondja: szukseged van erre vagy arra, es megteremti a vagyat, a kivansagot, az elegedetlenseget ... van amikor ismerosoktol halljuk ezt, megszolnak, leneznek azert mert mi nem "zarkozunk ugy fel" hozzajuk ...

Az Ige egy masik kepet mutat, a megelegedest.Ismet bizalomkerdesrol van szo: bizom-e abban hogy amire szuksegem van azt Isten mind megadja nekem, es mindenben jelen lesz ? Igen, bizhatom Benne, mert megigerte. Nem kell nyugtalan legyek, aggodjak, es nem kell a vagyont a penzt elso helyre tegyem es azert hajtsak teljes erobol. Nagy nyereseg az Istenfelelem, megelegedessel. Vegul is aki hajt, azert hajt hogy megelegedjen. Milyen jo ezzel szemben mar ott lenni, a celban, megelegedetten mindazzal amim van mindazzal amit Isten megadott a mai napig nekem.

Hogyan kapcsolodik a fosvenyseg a megelegedettseghez ? Egyszeruen. Aki elegedett, az tud adni is, szivesen, nem sajnalja, nem tartja vissza. Nem sporol minden aron, mert nem a penz korul forog az elete. Nezd meg mit tesznek az emberek a penzukkel, es hogyan gondolkoznak rola. Ez az egyik igazi merceje annak hogy kicsodak valojaban.

No comments: