Thursday, January 22, 2009

Noha

Zsid 5:12 Mert noha ez idõ szerint tanítóknak kellene lennetek, ismét arra van szükségetek, hogy az Isten beszédeinek kezdõ elemeire tanítson valaki titeket; és olyanok lettetek, a kiknek tejre van szükségetek és nem kemény eledelre. 13 Mert mindaz, a ki tejjel él, járatlan az igazságnak beszédiben, mivelhogy kiskorú: 14 Az érettkorúaknak pedig kemény eledel való, mint a kiknek mivoltuknál fogva gyakorlottak az érzékeik a jó és rossz között való különbségtételre.

Ha egy gyermek nem fejlodik, nem no, akkor egy ido utan elviszik az orvoshoz, megnezik, megvizsgaljak. Mi a baja ? Mert valami baja biztos van hogyha nem novekedik. A hivo elet sem ugy van tervezve hogy stagnaljon, egy helyben alljon. Megis nagyon sokan igy elik meg. Elkezdik a hivo eletet de nincs elorehaladas. Amikor mar sok eve ott vannak, meg mindig az alapokrol vitatkoznak. A kezdeti dolgokat el kell nekik ujbol magyarazni. Ha azt mondjuk hogy Istennel valo kapcsolatunk a hazassaghoz hasonlit akkor a hazassagot nezve, itt is egy fejlodes van, maskepp ismerik egymast a fiatal hazasok es azok akik mar par eve egyutt vannak, es megint masok azok akik az ezustlakodalmat megerik. Egy fejlodes van a hazassagban is a tokeletesebb kapcsolatra, megertesre, egybefonodasra, hasonlova formalodasra mindket reszrol ... ugyanigy az Istennel valo kapcsolatban is az ember egyre inkabb hasonlova lesz az Ur Jezushoz. Elvaltozunk: dicsosegrol dicsosegre. Ha nincs meg az elvaltozas, az egyre kozelebb eles, akkor valami baj van a kapcsolatban, ha nem melyul, ha nem lesz valodibba es igazibba a szeretet egyutt a masik megismeresevel akkor az a kapcsolat karara megy - hazassagban is es Istennel is.

Tanitok kellene legyetek: normalis elvaras az hogy egy gyermek egyre tobbet tudjon ahogy kijarja az iskolat. Tizenkettedik osztalyban mar el kell tudja magyarazni az anyagot egy nyolcadikosnak. Egy negyedeves diaknak kell tudnia segiteni egy elsoevesnek ... iskolaban ezt normalisnak vesszuk.

Es a hiteletben ? Van amikor a megrekedes, az elolrol valo kezdes a jellemzo, nem a haladas. Nem baj ez sem, jobb elolrol kezdeni oszinten mint tettetni magat az embernek, de ha oszinten es igazan elolrol kezdtuk Istennel akkor haladni kell, fejlodni kell.

Egy idezet amivel nem ertek teljesen egyet, de van benne valami jo azert: H.G. Wells, 'Az Istenek eledele'-bol: Noni noni es tovabb novekedni, ez a letezes celja, az elet ertelme.

3 comments:

Noémi-Ruth said...

Melyik részével nem értesz egyet? (egyébként érdekes és én sem értenék egyet...)

András said...

Hat azert nem ertek egyet mert szeirntem az elet ertelme a kapcsolat Istennel es az emberekkel. Ezt meg lehet fogalmazni a novekedessel is de kicsit nyakatekert lesz :)

Noémi-Ruth said...

Nem lehet, hogy Wells valahol megfogalmazta a szövegkörnyezetben?
Én is ezt írtam volna, egyébként, mert ezt látom én is, hogy az élet értelme az Istennel és az emberekkel való kapcsolat, és mindkettőben lehet növekedni - persze ha hagyjuk és nem gyepesedünk be...