Friday, January 9, 2009

a munka es a penz

1 Tim 6
1 A kik iga alatt vannak mint szolgák, az õ uraikat minden tisztességre méltóknak tekintsék, hogy Isten neve és a tudomány ne káromoltassék.

Munkam ebben az uj evben - szeretnek ugy dolgozni hogy dicseretet szerezzek Istennek ezzel, hogy bizonysag legyek az altal is ahogy dolgozom a munkahelyemen. A masik tanulsag az Igebol az hogy a fonokomet mindig tiszteljem es igy is viselkedjek vele szemben.

9 A kik pedig meg akarnak gazdagodni, kísértetbe meg tõrbe és sok esztelen és káros kívánságba esnek, melyek az embereket veszedelembe és romlásba merítik. 10 Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme: mely után sóvárogván némelyek eltévelyedtek a hittõl, és magokat általszegezték sok fájdalommal. 11 De te, óh Istennek embere, ezeket kerüld; [...]

Nem azert dolgozni tehat hogy meggazdagodjon az ember, hanem becsuletbol, tisztessegbol, nem a szemnek, hanem az Urnak szolgalva, jo, minosegi munkat vegezve, torodve a reszletekkel sajat indittatasbol.

A meggazdagodas az mindig relativ, ha Jozsef Attilara gondolunk peldaul, neki egeszen alap dolgokat jelentett 'gazdagnak lenni':

De szeretnék gazdag lenni,
Egyszer libasültet enni.
Jó ruhába járni kelni,
S öt forintér kuglert venni.

Mig a cukrot szopogatnám,
Uj ruhámat mutogatnám,
Dicsekednél fűnek fának,
Mi jó dolga van Attilának.

Nala ez etelt jelentett, oltozetet ... az Ige ezekre kiter es ezt helyes jo vagynak tartja hogy ezek meglegyenek

8 De ha van élelmünk és ruházatunk, elégedjünk meg vele.

Vannak alapdolgok amik szuksegesek es jok, es vannak dolgok amik a hivo ember kornyezeteben szebbek lesznek (mert a tisztasag is egy ertek peldaul) de ugyanakkor van valami ami ezeken tul van, ami mar karos: a sok esztelen es karos kivansag. Nem tudom hogyan forditsam le mai nyelvre de ugy gondolom hogy amikor mar ez foglalja le az ember eletet, hogy mit vesz meg legkozelebb, mihez fog hozza a penzevel, akkor ez eltereli eletet Krisztustol es ezert karos. A masik karos hatasa a penznek az hogy abban kezd bizni az ember Isten helyett, hogy majd megveszem ha kell valami majd el tudok menni a jo orvoshoz stb. A harmadik pedig az hogy az ember magat kulonbnek, erosebbnek, kepesebbnek, tobbnek tartja masoknal a penze miatt.

No comments: