Thursday, January 15, 2009

Méltósággal bemutatni

Tit 2:7 [..] a tudományban romlatlanságot, méltóságot ...

Mit jelent meltosaggal bemutatni a Krisztus tudomanyat, az evangelium uzenetet ? Egyfajta tartast latok ebben, ugyanakkor melyseges tiszteletet, es nagyrabecsulest. Amit mi hordozunk es bemutatunk, noha 'cserepedenyekben' van, megis Isteni tuz, Isteni kincs. Nem a magunk erdemeit mutatjuk be, es ezert az alazatoskodasnak rossz szine lehet ezen a teruleten. Igen, amirol mi beszelunk, az a gorogoknek bolondsag, a zsidoknak botrankozas:

1 Kor 1:18 Mert a keresztrõl való beszéd bolondság ugyan azoknak, a kik elvesznek; de nekünk, kik megtartatunk, Istennek ereje.

Rom 1:16 Mert nem szégyenlem a Krisztus evangyéliomát; mert Istennek hatalma az minden hívõnek idvességére, zsidónak elõször meg görögnek.

1 Kor 1:23 Mi pedig Krisztust prédikáljuk, mint megfeszítettet, a zsidóknak ugyan botránkozást, a görögöknek pedig bolondságot; 24 Ámde magoknak a hivatalosoknak, úgy zsidóknak, mint görögöknek Krisztust, Istennek hatalmát és Istennek bölcseségét.

vagy hogy a mai nyelvre leforditsam, sokaknak regimodi, maradi, tudomanytalan, elkepzelhetetlen, lehetetlen es meg mi minden mas jelzovel illetett dolog - de szamunkra nem az, mert mi ismerjuk azt hogy valojaban milyen. Sose hajoljunk meg masok itelete elott, mintha mi is elfogadnank azt az iteletet amit ok feluletes ismeret, tudas alapjan hoznak, mintha nekunk is elnezest kellene kernunk, mintegy egyetertve ezekkel a feluletes iteletekkel.

Amit mi hirdetunk, az a legjobb, legertekesebb dolog amit mondhatunk. Nekunk es mindazoknak akik elfogadjak, akik igazan megtapasztaljak azt. Ezert kell meltosaggal beszelnunk rola.

No comments: