Sunday, January 18, 2009

örömnek olajával a te társaid felett

Zsidok 1:9 Szeretted az igazságot és gyûlölted a hamisságot: annakokáért felkent téged az Isten, a te Istened, örömnek olajával a te társaid felett.

szeretted az igazagot
gyulolted a hamissagot

Olyan egyszeru ez mondhatnank, de nem egyszeru. A bunos mgromlott termeszet nem szereti az igazsagot nem akar hallani felole, nem kivanja azt hanem el akar bujni a sotetben. A bunos regi termeszet nem gyonyorkodik a joban, sot unalmasnak es megvetni valonak talalja azt. Ugyanakkor az uj termeszet amit Isten szul meg az emberben a megtereskor, az uj ember, o szereti a jot mert a jo az o Atyjatol szarmazik. Igazan es oszinten ohajtja a jot, ugyanakkor mindig szuksege van a Szellem segitsegere hogy vagyait erositse, tuzet elenkitse, hogy eszebe juttassa az Istentol szarmazo dolgokat. A Szent Szellem segitsege nelkul ugy latom lehetetlen a hivo elet ... ki mas lenne ott hogy megfeddje a bunt, elitelje a hibas dolgokat, eszunkbe juttassa az Atya szeretetet, vonjon es vonzzon minket az Atyahoz, ne hagyjon el hanem konyorogjon az Atyahoz a mi lelkunkkel egyutt ?

Jezusben teljesseggel megvolt ez a Szellem, a Szent Szellem, o gyulolte a hamissagot es szerette az igazsagot. Isten is kivalatszja ot, mint sajatjat, mint egyszulott Fiat, aki Lenyegebol Lenyeg, Szellemebol Szellem. Az egyeduli aki Isten dicsosegenek visszatukrozodese es valosaganak kepmasa.

oromnek olaja
tarsaid felett

Valamiert eszembe jut Jozsef es a szines ruha. Az Atya kulonlegesse teszi A Fiut. De nem a versengesert ! Hanem az oromnek olajaval. Az Elso Zsenget. Mit is jelent ez ? Hogy utana bo aratas, sok kalasz lesz, akik majd Fiahoz hasonloak lesznek.
Milyen csodalatos Urunk van !

No comments: