Wednesday, January 28, 2009

... hinnie kell

Zsid 11
1 A hit pedig a reménylett dolgoknak valósága, és a nem látott dolgokról való meggyõzõdés.
2 Mert ezzel szereztek [jó] bizonyságot a régebbiek.
6 Hit nélkül pedig lehetetlen Istennek tetszeni; mert a ki Isten elé járul, hinnie kell, hogy õ létezik és megjutalmazza azokat, a kik õt keresik.

A hit szemelyes bizalom kerdese. Hinni Istenben annyit jelent: bizok benne, akkor is ha nem tudom miert tesz valamit, akkor is ha nem ertem. Az Isten es az ember kapcsolatahoz elengedhetetlen a hit, azert mert Isten akkor tud vezetni, akkor tud megmutatni nekunk dolgokat, akkor tud elvegezni altalunk dolgokat hogyha feltetlen bizalmunk van benne.

Moviejunkie hagyomanyomhoz hiven hadd elevenitsek fel egy jelenetet a Bourne Ultimatum-bol. Jason Bourne egy nagyon elit kikepzesu titkosugynok az utan nyomoz hogy ki o valojaban es kik kepeztek ki es ki volt o elotte, ekozben talalkozik egy ujsagiroval (Simon Ross) aki irt rola egy par cikket mert meg akarja tudni az ujsagiro forrasat. Bourne tisztaban van azzal hogy lehallgatjak, tisztaban van azzal hogy ugynokok allnak a vasutallomas korul ahova a talalkat megbeszelte, es hogy a terfigyelo kamerakon keresztul is kovetik oket, es tudja azt is hogy kell kijatszani a rendszert (frissen vasarolt elofizetett mobilon beszel az ujsagiroval, kihasznalja egy busz fedezeket hogy hamis nyomra vezesse az ugynokoket, a kamerak mozgasat kovetkve mondja neki az utvonalat amin jarjon, hogy ne talaljak meg a tomegben stb. Simon kozben meglat egy takaritot es bepanikol, azt hiszi hogy az egy ugynok, elkezd szaladni es felfedi magat. Bourne megis megmenti es egy biztos szobaba kerul ahol azt a szigoru utasitast kapja hogy ne menjen ki a szobabol amig Bourne meg nem talalja a hozza hasonloan kepzett ugynokot (Paz) akit mar aktivaltak es aki mar keszenletben var egy tavcsoves puskaval. Simon nem nyugszik le es kitalalja hogy o most kirohan a szobabol, Bourne hiaba is mondja neki hogy ne tegye. Abban a pillanatban ahogy az ujsagiro kilep a szobabol, Paz fejen lovi es meghal.

Simon nem hitt Jason Bourne-nak. Nem hitte hogy Bourne annyival jobban ismeri az egesz helyzetet mint o, nem hitte hogy elet-halal kerdesrol van szo, nem kovette az utasitasokat. A maga feje szerint ment, jobban bizott pillanatnyi meglatasaiban mint Bourne utasitasaiban. Filmnezokent konnyu azt mondani: de hat miert nem hallgat ra ? Miert nem hagyja hogy elintezze Bourne a dolgokat ? Miert nem var ? De mi latjuk az osszes reszletet. O nem latta. Nem tud semmit. A takaritot is ellensegnek nezi, bepanikol, probal a maga feje szerint elintezni dolgokat. Itt jott volna be a hit kerdese. Hit es bizalom. Igy van ez Istennel is. Nem arrol van szo hogy a gondolkozasunk vagy a racionalitasunk rossz es nem kellene muveljuk. Arrol van szo hogy Isten tobbet tud, tobbet lat, jobban atgondolja a helyzetet mint mi es pontosabban tudja hogy mit miert akarja hogy tegyunk. Es mindent a mi perspektivankbol nem fogunk megerteni, nem tudunk megerteni. Es nem lehet velunk dolgozni ha nem hiszunk, nem bizunk meg feltetlenul Benne es nem kovetjuk az utasaitasait.

A legtobb felsorolt pelda itt a Zsidok 11ben errol szol

Abel nem latta at azt hogy Isten baranya az aldozat csak hitt hogy neki igy kell aldoznia

Noe egy barkat epit noha nem erti hogy miert es hogy mi lesz a jovoben - nem latja at az ozonviz jottet, csak azt tudja hogy neki ezt mondta itt es most Isten tehat teszi

Abraham kimegy egy ismeretlen foldre, feladja a civilizaciot, nem tudja hova megy csak hogy mennie kell mert ezt mondta Isten - var valamit amit nem lat csak hisz benne
Sara gyermeket fogan biologiai meggondolasok ellenere azert mert hisz

16 Így azonban jobb után vágyódnak, tudniillik mennyei után; azért nem szégyenli õket az Isten, hogy Istenöknek neveztessék, mert készített nékik várost.

nem szegyelli Isten azt hogy Istenuknek neveztessek, mert hittek, mert biztak Benne

Abraham aldozata: kesz megaldozni Izsakot. Szamomra ez az igevers elo peldaja annak hogy nem kapcsolja ki a raciot Abraham, gondolkozik hogy lehet ez talan feltamasztja Isten ? nagyon aktivan gondolkozik rajta ha ide eljut, de megis: engedelmes, nem a sajat feje szerint megy

Jozsef tudja hogy Isten vissza fogja vinni a nepet meg hogyha nem is latja es nem is lathatja hogyan fog ez megtortenni

Mozes az Izrael nepevel valo egyuttnyomorgast valasztja akkor is hogyha emberileg nezve ez nem logikus, maradhatott volna a farao palotajaban, az uralkodok kozott

27 mert erõs szívû volt, mintha látta volna a láthatatlant

Olyan bizalommal ment elore mintha tudta volna azt hogy mi fog kovetkezni. Amit biztos tud az ember azt konnyen teszi meg, azt mondjak 'onbizalma' van. Mozes nem magaban bizott de latszott rajta hogy tudja mit tesz. Errol szol a hit: elhinni hogy amit Isten mond, az igaz, hogy amit iger, azt teljesiti, hogy amit parancsol annak ertelme van. Feltetlen, teljes bizalmat jelent.

No comments: