Monday, July 13, 2009

Miért miért miért?

Mk 2 Vallásos emberek kérdései a hívővel szemben

Mi dolog, hogy a vámszedőkkel és a bűnösökkel eszik és iszik?

Mi az oka, hogy Jánosnak és a farizeusoknak tanítványai böjtölnek, a te tanítványaid pedig nem böjtölnek?

Miért művelik azt szombatnapon, a mit nem szabad?



Három típusú kérdés:

1. Miért vagy te más ? Miért szereted ezeket az embereket ? Nem tudod hogy rendes ember nem eszik és iszik ezek társaságában ? Ez inkább kívancsiság, noha már van benne egy adag ítélet. Amikor a hívő ember olyant tesz ami nem illik a vallásos ember menetrendjébe, ez a reakció. Először is miért teszi ? Talán nem tudja azt hogy nem így kell tenni, kicsit helyreigazítjuk. Burkoltan megmondjuk neki azt hogy ne tedd ezt így mert nem “szokás”. Hátha helyrejön és ezt a kis hibát elsimítjuk magunk között. Mégse lehet így viselkedni.

2. Nincs mibe belekössek, de te már zavarsz engem. Az első kérdésem után is már láttam rajtad hogy nem akarsz beilleszkedni, nem akarod megtanulni a hagyományt, nem tiszteled azt amit mi jónak tartunk. Ja ja, te olyan vagy mint ezek közül a rendbontók közül az egyik. Valami szektás féle lehetsz ... de hogy is van nálatok a szektáknál ? Valami jehova tanúja vagy ? Vagy mormon ? Vagy valami afféle (és elsorol 2-3 nevet amiknek semmi közük egymáshoz de amik az ő fejében abba a “rossz” kategóriában vannak). Na akkor hogy is van ez nálatok a szektában ? Az egyik böjtöl, a másik nem ? Miféle rendetlenség ez ? Ti teljesen összevisszák vagytok ... bezzeg a mi hagyományaink ! Azok szépen rendbetartanának titeket.

3. Ti nemcsak szemtelenek vagytok hanem elrontjátok azt amit mi felépítettünk ! A szombat napját nem tartjátok meg ! Ti teljesen ellen vagytok mindennek ami jó ! Nem tudjátok hogy ezt nem szabad ! Tilos ! Megtiltjuk nektek hogy ezt tegyétek. Nem engedjük hogy leromboljátok az ezeréves hagyományt. Ez az alapja a vallásunknak, és ti ezt is megszentségtelenítenétek ! Hogy meritek ezt tenni ?

Az Úr válasz pedig, szelíden: A betegekre, a bűnösökre, kegyelemmel, irgalommal, szánalommal és együttérzéssel gondolj. Gyógyítani akard őket, ne megvetni vagy elkerülni. Nem látod hogy erről van szó ? Nem látod hogy én, Isten Fia itt vagyok, azért hogy találkozak veled ? Mint egy vőlegény a menyasszonnyal mint egy szerető Isten a gyermekével ? Tényleg ennyire nem látod amikor a szabályokról és böjtről és kirekesztésről beszélsz, hogy az az Isten van itt akit te a száddal tisztelsz (noha a szíved távol van Tőle ?) És végül: nem látod hogy érted van ez ? Minden. A szombat, a kalász, az hogy itt vagyok, az hogy válaszolok a kérdésedre. Minden érted van. Ha egy dolgot látnál a Dávid történetből, ha nem a dicső történelmi múltban látnád, hanem azt látnád hogy ott volt egy ember aki minden szabály megszegett, de szerettem, minden ellenére, és ő szeretett engem, és kapcsolatban voltunk: az Isten, meg az ember, akit teremtett.

No comments: