Wednesday, July 22, 2009

Egy fogyatkozásod van

Márk 10:20-24 Az pedig felelvén, monda néki: Mester, mindezeket megtartottam ifjúságomtól fogva. Jézus pedig rátekintvén, megkedvelé õt, és monda néki: Egy fogyatkozásod van; eredj el, add el minden vagyonodat, és add a szegényeknek, és kincsed lesz mennyben; és jer, kövess engem, felvévén a keresztet. Az pedig elszomorodván e beszéden, elméne búsan; mert sok jószága vala. Jézus pedig körültekintvén, monda tanítványainak: Mily nehezen mennek be az Isten országába, a kiknek gazdagságuk van! A tanítványok pedig álmélkodának az õ beszédén; de Jézus ismét felelvén, monda nékik: Gyermekeim, mily nehéz azoknak, a kik a gazdagságban bíznak, az Isten országába bemenni!

Egy nagyon fontos gondolat, amire rájöttem ebből az igéből: nem lehetsz Istené amíg saját magadat építed fel Istennek. A legtöbb ember pedig ezzel foglalkozik, a saját Isten-bálványát építi. Akkor is hogyha elsőre azt mondják: természetesen nem ! Miért is akar gazdag lenni az ember ? Mert a pénz lehetőségeket hordoz magában: tenni dolgokat, különbnek lenni másoknál, hatalmat jelent és képességeket. Szabadságot. Azt hogy én irányítom a dolgok menetét ...

Más dolgok is benne lehetnek a bálványban: szépség, erő, képességek, tudás, elismerés más emberek részéről, népszerűség, ... viszont egyre inkább azon dolgozunk hogy mindez egy dologhoz vezessen: pénzhez ... és mindezeket egy dologra váltsuk be: pénzre. A pénz kifejezi a státuszt. Egészen nyersen: annak mértéke hogy mennyire jutott az ember az önmagát istenné tevő úton.

És jaj a gazdagoknak: miért ? Mert ők messzire jutottak ezen az úton. Sokat “elértek” ahogy mondani szokás. Az pedig, aki sokat elért, nem kíván lemondani róla. Nem kívánja feladni saját értékes “istenségét”. Enélkül pedig nem lehet elfogadni az Urat. Amíg össze nem török, amíg azt nem mondom az Úrnak, itt vagyok, semmi vagyok, nem ér semmit se a pénzem se semmi amit tettem vagy tenni tudok, de csak Rád nézek csak Téged akarlak ... senki mást.

Szegény “gazdag” ifjú ... nem tudta ezt kimondani. Fájt, túlságosan fájt arról a sokmindenről lemondani ... nem tudta elengedni. Pedig elengedés nélkül nincs igazi szeretet, mert minden igazi agapé szeretet alapja az, hogy szükséges a szeretetet adó személy részéről az hogy ok nélkül szeressen, a szeretetet elfogadó személy részéről pedig az hogy minden mást feladva csak elfogadja ezt a szeretetet.

Isten egyik legjobb mércéje a te szíved állapotáról ez: El tudod-e dobni magadtól azt amit szeretsz, egy szempillantás alatt, ha az Úr erre kér ? Most, mindazt ami a péztárcádban van, oda tudod adni ? Az autódat ? A házadat ? A kabátodat ami rajtad van ? Nem ? Nem ? Biztos vagy ebben ?

Ajánlom ezt az igehirdetést azoknak akik tudnak angolul:
http://www.youtube.com/watch?v=pBhqrtMqrv8

No comments: