Tuesday, May 19, 2009

mert meghalsz

Ésaiás 38
1 [...] Ezt mondja az Úr: rendeld el házadat, mert meghalsz és meg nem gyógyulsz!
2 És Ezékiás arczczal a falnak fordulván, könyörge az Úrnak,
3 És monda: Oh Uram, emlékezzél meg arról, hogy én elõtted jártam, igazságban és egész szívvel, és hogy a mi jó elõtted, azt mûveltem! és sírt Ezékiás keservesen



Eszembe jutott egy jelenet a Fight Club-ból. Egy emberre várnak aki egy nagyon vacak munkahelyen dolgozik, alig él a fizetéséből. Amikor kijön a munkahelyéről, Tyler odamegy és odateszi a fegyvert a fejéhez. Lassan megérti az ember hogy most ez nem rablás.
- Így akarod leélni az életed ? Mi lennél, ha bármi lehetnél ?
- Nem tudom.
- Akkor halott vagy, itt és most, fordítsd el a fejed. Tíz, kilenc, nyolc ...
- Állatorvos. Állatorvos szeretnék lenni ...
- Állatok. Ehhez iskolába kell járni. Most iskolában lehetnél, és tiszta erőből dolgozhatnál az álmodon. Vagy halott lehetsz. A te választásod.
[...]
- Holnap reggel felkelsz és megtalálod a módját annak hogy elkezd az iskolát megint. Ha nem, nálam van a hajtásid. Még ellenőrizni foglak. Három hónap múlva, hat hónap múlva, egy év múlva, és ha nem vagy iskolában és nem vagy úton afelé hogy állatorvos legyél, halott leszel.

Szóval: NEKED mi a kifogásod az életre ? Ezékiás is sírt. Kifogásokat keresett az életben maradásra. Nagyon sokan sírnak amikor szembe kell nézni a halállal. Szeretnének többet élni. De miért ? Mi a célja az egésznek ? Mi az értelme ? Ha bármi lehetnél, mi lennél ? És miért nem vagy az ? Mi értelme életben maradni ? Nem vagy már halott akkor hogyha nem tudod mi az értelme az életednek ?

A Braveheart-ban van egy jelenet ... amikor már a börtönben van, kivégzése előtt, azt mondja: minden férfi meghal. Nem minden férfi igazán él. Hát ez itt a kérdés, hogyan élsz, és élet-e ez igazán amit élsz ?

Ezt a kérdést kell megválaszolni.

Get bust living or get busy dying
(kezd el igazán élni vagy kezdj neki igazán meghalni).
(Shawhank Redemption)

Jó annak aki megérti ezt és megragadja az igazi életet.

No comments: