Tuesday, January 19, 2010

Látá pedig

1 Mózes 39:2 És az Úr Józseffel vala, és szerencsés ember vala és az õ égyiptomi urának házában vala. 3 Látá pedig az õ ura, hogy az Úr van õ vele, és hogy valamit cselekszik, az Úr mindent szerencséssé tesz az õ kezében: 4 Kedvessé lõn azért József az õ ura elõtt, és szolgál vala néki; és háza felvigyázójává tevé, és mindenét, a mije vala, kezére bízá. 5 És lõn az idõtõl fogva, hogy házának és a mije volt, mindenének gondviselõjévé tevé, megáldá az Úr az égyiptomi embernek házát Józsefért; és az Úr áldása vala mindenen, a mije csak volt a házban és a mezõn. 6 Mindent azért valamije vala József kezére bíza; és semmire sem vala gondja mellette, hanem ha az ételre, melyet megeszik vala.

21 De az Úr Józseffel vala, és kiterjeszté reá az õ kegyelmességét és kedvessé tevé õt a tömlöcztartó elõtt. 22 És a tömlöcztartó mind azokat a foglyokat, kik a tömlöczben valának, József kezébe adá, úgyhogy a mi ott történik vala, minden õ általa történék. 23 És semmi gondja nem vala a tömlöcztartónak azokra, a melyek keze alatt valának, mivelhogy az Úr vala [Józseffel], és valamit cselekeszik vala, az Úr szerencséssé teszi vala.

Mi a titka ennek a Józsefnek ? Kétszer egymás után is ahova kerül, áldás van ott. Egyszer sem magas pozicióból, előnyös helyzetből indul. Először rabszolga, utána pedig egy rab. Mi lehetne ennél alacsonyabb ? De valamit látnak benne. Meglátják hogy ez az ember más. Látják hogy az Úr vele van ! Benned mit látnak a munkahelyen ? Bennem mit látnak a munkahelyen ? Velem van az Úr ? Úgy dolgozok mintha neki dolgoznék ? Az ember életének nagy részét a munkájával tölti, ha tetszik, ha nem. Hogyan végzed ? Ha jól végzed, kedvessé leszel mások szeme előtt és még többet bíznak majd rád. Ha rosszul, akkor viszont egyre kevesebbet. József az első nagy kudarc után nem változik meg. Hiszen Istenért szenvedte el azt a kudarcot. És Isten felemeli őt megint. Az áldás és mások szemében való jó hír azonban nemcsak természetesen jön hanem természetfeletti módon is, áldás formájában. Nem József különleges tehetsége miatt, hanem mert az Úr vele volt. Bárcsak szólna erről a mi munkánk, a mi jelenlétünk is ebben a világban !

No comments: