Friday, January 8, 2010

hogy ne mondjad

1 Mózes 14: 13 Eljöve pedig egy menekûlt és hírûl hozá a héber Ábrámnak, a ki lakik vala az Emoreus Mamrénak, Eskol atyjafiának és Áner atyjafiának tölgyesében, a kik meg Ábrámnak szövetségesei valának.14 A mint meghallá Ábrám, hogy az õ atyjafia fogságba esett, felfegyverzé házában nevekedett háromszáz tizennyolcz próbált legényét és üldözve nyomula Dánig. 15 És csapatokra oszolván ellenök éjszaka õ és szolgái, megveré õket, és ûzé õket mind Hóbáig, a mely Damaskustól balra esik. 16 És visszahozá mind a jószágot; Lótot is, az õ atyjafiát jószágával egybe visszahozá, meg az asszonyokat és a népet.

Szeretem az ilyen no-nonsense hozzáállást. Jön egy hírnök, probléma van, és vannak emberek akik megoldják. Nem tárgyalják, nem hímeznek-hámoznak, nem írják körül a problémát, hanem megoldják. Határozottan, késlekedés nélkül. Még éjjel utolérik őket és legyőzik őket. Nem állnak meg, nem állnak félre, nem várnak a megoldással. És nem végeznek félmunkát: visszaszereznek mindent és az ellenséget alaposan megfutamítják. Eddig a pontig Ábrám egy gyenge embernek tűnt, bár látható volt, hogy gazdag, de azt hogy katonailag is számít, azt eddig nem láttuk.

22 És monda Ábrám Sodoma királyának: Felemeltem az én kezemet az Úrhoz, a Magasságos Istenhez, ég és föld teremtõjéhez: 23 Hogy én egy fonalszálat, vagy egy sarukötõt sem veszek el mindabból, a mi a tiéd, hogy ne mondjad: Én gazdagítottam meg Ábrámot. 24 Semmi egyebet, csupán a legények élelmét, és ama férfiak részét, kik én velem eljöttek volt: Áner, Eskhol, Mamré, õk vegyék ki az õ részöket.

Érdekes ez a büszkeség, főleg mert az előző részekből látható hogy Ábrám részben azért gazdagodott meg mert Szárai megtetszett a Fáraónak – ezt miért nem utasította el? Hogyha az a cél hogy bemutassa hogy minden gazdagsága Istentől van akkor ez sem lett volna kompatibilis azzal. De lehet hogy nem ez a cél, lehet hogy itt másról van szó: arról hogy ez a szabadításról szólt az egész hadjárata. Nem pénzt akart szerezni hanem csak meg akarta szabadítani Lótot és ezt egész nyilvánvalóan akarta mondani mindenkinek hogy tudják, hogy Ábrám nem pénzt rabolni ment a királyok után hanem kiszabadítani az unokaöccsét.

Az ingyenes szabadítás.Isten is ezt tette velünk. Az ingyenes igehirdetés. Amire el vagyunk hívva. Hogy ingyenesen hirdessük az Igét, hogy a világ Lótjai megszabaduljanak. Erről lehet itt szó.

No comments: