Thursday, October 1, 2009

Ne dicsekedjék elõtte egy test se

1 Korinthus 1:21 Mert minekutána az Isten bölcseségében nem ismerte meg a világ a bölcseség által az Istent, tetszék az Istennek, hogy az igehirdetés bolondsága által tartsa meg a hívõket.

27 Hanem a világ bolondjait választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse a bölcseket; és a világ erõtleneit választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse az erõseket; 29 Hogy ne dicsekedjék õ elõtte egy test sem.


Isten több úton közeledik az emberhez a történelem során. Volt egy idõszak amikor a bölcsesség az értelmes parancsok által akarta meggyõzni az embereket de ma már nem ebben a korszakban élünk. Az emberek nem fogadták el Istent amikor elõttük volt a bizonyíték. Ezért most Isten más módszert választ, az igehirdetés bolondságát. Ezt olyan emberekre bízza, akik nem különösek intelligencia, származás vagy bármilyen más emberi mérték szerint. Sõt, igazából semmik. Nagyon fontos hogy így legyen ez, mert másképp az emberek Isten ajándékait arra használják fel, hogy dicsekedjenek vele. Hogy magukat különösnek, különbnek, többnek állítsák be. Az ember képes a legkisebb ajándékot is arra fordítani hogy magának istenként tetszelejgen vele, és így, mint egy szerencsétlen karikatúrája a sátánnak, elszakítja magát attól az Istentõl Aki az ajándékot adta. Ezért nagyon fontos az intés: "Ne dicsekedjék elõtte egy test se."

No comments: